Οπτικές και Συμμετοχικές Μέθοδοι Έρευνας για την Κοινωνική Αλλαγή - SocViPar2018

ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - Τμήμα Κοινωνιολογίας
1 Ιουλ 2018 έως 6 Ιουλ 2018
Πήλιο

 

Ο Σωτήρης Χτούρης είναι Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.  Διευθυντής και επιστημονικός υπεύθυνος σε προγράμματα ερευνητικής αριστείας (In4Youth 2012-2105) και συνεργαζόμενος εταίρος σε ευρωπαϊκά και άλλα διεθνή ευρωπαϊκά δίκτυα. Οι πρόσφατες ερευνητικές δραστηριότητες με την χρήση ποιοτικών μεθόδων αναφέρονται σε θέματα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης των νέων, και στις ροές και την κοινωνικής ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών. Η συμβολή του στο θερινό σχολείο θα είναι η παρουσίαση των βασικών αρχών της Συμμετοχικής Μεθοδολογίας στην Κοινωνική Έρευνα και η υλοποίηση workshop σχετικά με τη Συμμετοχική Έρευνα Δράσης.

 

 

Η Αναστασία Ζήση είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινοτικής Ψυχικής Υγείας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ψηφιακής Τεκμηρίωσης. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα την αποασυλοποίηση της Λέρου ως υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης στην Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Birmingham, Ηνωμένο Βασίλειο. Η πολυετής ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στον ερευνητικό σχεδιασμό και τη μεθοδολογία κοινωνικών ερευνών με έμφαση στην κοινότητα, τη διεξαγωγή ατομικών αφηγηματικών συνεντεύξεων, ομάδων εστίασης, έρευνας δράσης, τη θεματική και περιεχομενική ανάλυση ποιοτικών δεδομένων. Είχε την επιστημονική ευθύνη μιας σειράς χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων σε αντικείμενα που αφορούν στην κοινότητα και την ψυχική υγεία, τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, τη διάγνωση αναγκών και την αποτίμηση ποιότητας ζωής γενικού πληθυσμού αλλά και ομάδων που ζουν σε ιδιάζουσες συνθήκες ζωής. Το 2015 ολοκλήρωσε ως Κύρια Ερευνήτρια στο πλαίσιο του ΑΡΙΣΤΕΙΑ Ι το διεπιστημονικό ερευνητικό έργο που εφάρμοσε κυρίως ποιοτικές μεθόδους: «Κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες και ψυχική καταπόνηση: δρώντες, συνθήκες ζωής και ιδεολογίες επαγγελματιών». Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και είναι συγγραφέας δύο μονογραφιών που κυκλοφορούν στις εκδόσεις Τυπωθήτω.  Η συμβολή της Αναστασίας Ζήση στο θερινό σχολείο αφορά στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων/ ουσών στην Συμμετοχική Έρευνα Δράσης.

 

 

Η Μαρία Γκασούκα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και πρώην Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης-Διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης. Είναι συγγραφέας έντεκα βιβλίων στο πεδίο του Φύλου και του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και της Απασχόλησης. Έχει δημοσιεύσει πλήθος σχετικών επιστημονικών άρθρων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ενώ κείμενα της έχουν μεταφραστεί στα Τουρκικά και στα Ισπανικά. Έχει σχεδιάσει, υλοποιήσει και αξιολογήσει σημαντικό αριθμό έμφυλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Κοινοτικών Πρωτοβουλιών. Είναι η συντάκτρια του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2007-2013» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η συγγραφέας των «Οδηγών Χρήσης μη Σεξιστικής Γλώσσας  στα  Δημόσια  Έγγραφα» της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίοι προέκυψαν από έρευνες και στις δύο χώρες. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας «ΑΙΓΑΙΟ 50-50 Ισόρροπη Συμμετοχή» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Επιστημονικής Επιτροπής του Παρατηρητήριου Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ). Η συμβολή της στο θερινό σχολείο θα είναι η Εισαγωγή στην Εθνογραφική Μέθοδο και η παρουσίαση της Φεμινιστικής Εθνογραφίας.

 

 

 

Ο Χάρης Ασημόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στην Ψυχική Υγεία, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Κοινωνική Εργασία με δύο κατευθύνσεις: α) Κλινική Κοινωνική Εργασία με Παιδιά , Εφήβους κα Οικογένειες - β) Κοινοτική Εργασία.Είναι απόφοιτος Κοινωνικής Εργασίας και Διδάκτορας του Παν/μιου Bradford  της  Αγγλίας. Εργάστηκε ως κοινωνικός λειτουργός στην Παν/μιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία στην Αθήνα και για πολλά έτη ήταν υπεύθυνος της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Εφήβων (Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε.) της Κλινικής. Δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην ανάπτυξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα με ενεργό ρόλο σε παρεμβάσεις από-ιδρυματισμού στο ΠΙΚΠΑ της Λέρου (Πρόγραμμα από-ιδρυματισμού ΠΙΚΠΑ Λέρου, 1990 - 1995) και στην δημιουργία σύγχρονων μονάδων κοινοτικής φροντίδας ψυχικά ασθενών στην κοινότητα (Ξενώνες: Θέτις, Αριάδνη, Οδυσσέας, 1995 – 2008) και σύγχρονων μονάδων κοινοτικής φροντίδας για παιδιά και εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας (Ξενώνες:  Ίρις και  Μελία, Κέντρο Ημέρας Εφήβων Ωρίωνας, 2004 – 2008). Συμμετείχε σε προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων (Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Φροντίδας Μουσουλμανοπαίδων Θράκης, 2002 -2004, Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Φροντίδας Παιδιών Πυρόπληκτων Περιοχών, 2007 - 2009, Διακρατικά και Εθνικά Προγράμματα Πρόληψης και Αντιμετώπισης του Εκφοβισμού στο Σχολείο, 2006 - 2013) και είναι επιστημονικά υπεύθυνος του Προγράμματος Κοινωνικής Υποστήριξης Ρομά Δυτικής Αττικής (2016-2017, ΤΕΙ Αθήνας και περιφέρεια Αττικής). Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, προγράμματα έρευνας-παρέμβασης και εκπαιδευτικά προγράμματα. Το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο εστιάζει σε θέματα κοινωνικής εργασίας και ψυχικής υγείας, από-ιδρυματισμού και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, ανάπτυξης και αξιολόγησης μονάδων ψυχοκοινωνικής φροντίδας, προαγωγής και πρόληψης της ψυχικής υγείας παιδιών. Το έργο του έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η καθημερινή ζωή στο ψυχιατρείο: Μορφές ιδρυματισμού και ιδρυματικής κακοποίησης», Εκδόσεις Καστανιώτη. Η συμβολή του στο θερινό σχολείο θα είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων/ ουσών στην Συμμετοχική Παρατήρηση στο Ψυχιατρικό Πεδίο και στις Τεχνικές Συμμετοχικής Παρατήρησης.

 

 

Ο Άγγελος Κοβότσος έχει γράψει και σκηνοθετήσει πάνω από 200 ντοκιμαντέρ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ταινίες του έχουν βραβευτεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιλεκτικά αναφέρουμε: 2006 : «Έβγα ήλιε, κάτσε ήλιε» (βραβείο καλύτερου σεναρίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου), 2009: «Η οχιά της Μήλου», συμπαραγωγή ΕΡΤ / EBU), 2012: «Ενκαρδία, η πέτρα που χορεύει», (βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ 1ου φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Βερολίνο, βραβείο κοινού στο 14ο φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2012, τιμητική διάκριση στο Festival del Cinema del Reale, La Specchia, Italy 2012), 2013: «Καιρός για ήρωες» (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014 – επίσημη συμμετοχή), 2014: «David Kennedy, σμιλεύοντας τη ζωή» (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2015 – επίσημη συμμετοχή), 2016 «Το πεδίο του Άρεος, η γιαγιά Νισσά κι ο Αλή». 2017: Το τελευταίο του μεγάλου  μήκους ντοκιμαντέρ «String-less» τιμήθηκε με το βραβείο κοινού στο 19ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Επίσης διδάσκει ντοκιμαντέρ σε σεμινάρια, πανεπιστήμια και κινηματογραφικές σχολές. Τα δυο τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Story Doc.