Κρίσεις, διαφθορά και οι δημοσιονομικές και φορολογικές συνέπειες στον Ευρωπαίο πολίτη - Sociotax2023
Το Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί με διαδικτυακό τρόπο με τη χρήση πλατφόρμας διαδικτυακής τάξης. Το Θερινό Σχολείο θα προσφέρει ποικιλία από εκπαιδευτικές μεθόδους και δραστηριότητες (σεμινάρια, workshops, στρογγυλές τράπεζες κτλ). Ο βασικός σκοπός του είναι να προσφέρει μια εκ βάθους ανάλυση των φαινομένων διαφθοράς που ταλανίζουν τις Ευρωπαϊκές χώρες, τον αντίκτυπο που είχαν οι διαφορετικών τύπων κρίσεις σε αυτές και στις επιμέρους οικονομίες καθώς και ο ρόλος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, οι πολιτικές που αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν με τελικό παραλήπτη τον Ευρωπαίο πολίτη, αναλύοντας τον κοινωνικό αντίκτυπο των δημοσιονομικών και φορολογικών πολιτικών της ΕΕ.
Ο κύριος σκοπός του Θερινού Σχολείου είναι η προαγωγή της γνώσης και η έρευνα στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Δημοσιονομικής και Φορολογικής Πολιτικής, ο ρόλος των Ευρωπαϊκών Θεσμών και οι οικονομικές πολιτικές που ανέπτυξαν τα Ευρωπαϊκά κράτη απέναντι στις κρίσεις και στην αντιμετώπισης φαινομένων διαφθοράς με βασικό πρωταγωνιστή τον Ευρωπαίο πολίτη και την προάσπιση των δικαιωμάτων του.
Οι Θεματικές Ενότητες του Θερινού Σχολείου αυτής της χρονιάς είναι οι ακόλουθες:
-Ευρωπαϊκή Φορολογική και Δημοσιονομική Πολιτική
-Κρίσεις
-Διαφθορά
-Ευρωπαϊκοί Θεσμοί
- Ανθρώπινα Δικαιώματα
-Φοροδιαφυγή
-Κοινωνικά Δικαιώματα
-Απάτη
-Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση
-Κοινωνικό Κράτος
Οι τελευταίες δεκαετίες χαρακτηρίζονται από αλλεπάλληλες κρίσεις στην Ευρωπαϊκή ήπειρο (χρηματοπιστωτική, μεταναστευτική, υγειονομική, ενεργειακή κτλ). Οι προκλήσεις κάθε κρίσης δημιουργούν αναταράξεις σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων των ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον, επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργούν και εξελίσσονται οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, ενώ οι περικοπές για την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας λόγω των κρίσεων έχει ως τελικό αποδέκτη των Ευρωπαίο πολίτη, ο οποίος στην προσπάθεια των κρατών και της ΕΕ να διασφαλίσουν ρευστότητα, περικόπτουν τις δημόσιες δαπάνες. Η διαφθορά και τα υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής στην ΕΕ δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το ρόλο των Θεσμών στην αντιμετώπιση των κρίσεων ενώ η κοινωνική ευημερία πλήττεται λόγω της μείωσης παροχών από το κράτος. Ταυτόχρονα, τα κράτη στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τα δημόσια έσοδα και την είσπραξη καταφεύγουν σε αυστηρές πρακτικές είσπραξης και βεβαίωσης φόρων καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των φορολογούμενων πολιτών με αρκετές περιπτώσεις φορολογικών ελέγχων να έχουν κερδηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνωρίζοντας την καταπάτηση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και της πρόσβασης στη δίκαιη δίκη, από τις πιο συνήθεις περιπτώσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου εντός της ΕΕ.
Το συγκεκριμένο Θερινό Σχολείο συνδυάζει Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση με το Κοινωνικό Κράτος. Πιο συγκεκριμένα, θα εστιάσει στους μηχανισμούς με τους οποίους λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση, αναλύοντας τους ρόλους, τους κανόνες, τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς από την ίδρυση της ΕΕ έως τη σημερινή μετεξέλιξή της αλλά από τη σκοπιά της προάσπισης των οικονομικών της συμφερόντων με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαίου πολίτη.
Οι νομικές και θεσμικές διαστάσεις της εξέλιξης της ΕΕ, του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα κράτη μέλη εντός και εκτός ΕΕ σε περιόδους κρίσης, την ίδρυση και λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης από την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ έως και τη σημερινή της μετεξέλιξη, δίνοντας έμφαση στις διαφορές στις πολιτικές που αναπτύχθηκαν από τα επιμέρους κράτη μέλη που ανήκουν στην Ευρωζώνη, σε επίπεδο χάραξης φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Ειδική μνεία θα δοθεί στη δομή του συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ με παράδειγμα του τρόπου αντιμετώπισης της πρόσφατης οικονομικής κρίσης από τις χώρες της Ευρωζώνης ενώ θα δοθεί ειδική έμφαση στη δημοσιονομική και φορολογική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης σε επίπεδο ΕΕ. Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το ευρύ φάσμα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διακυβέρνησης σε επίπεδο ΕΕ θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα από το Ευρωβαρόμετρο, την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, τη Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον ΟΟΣΑ, τη Διεθνή Διαφάνεια για το κράτος δικαίου, τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και από υποθέσεις που εκδικάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε σχέση με το φορολογικό έλεγχο, την απάτη, τη φοροδιαφυγή καθώς και παρατυπίες σε δημόσιες συμβάσεις.
Το Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί στα Ελληνικά.
Το παρόν Θερινό Σχολείο εξετάζει τις κρίσεις στην ΕΕ και τη σχέση του με τη διαφθορά δίνοντας έμφαση στις δημοσιονομικές και φορολογικές πολιτικές που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ενώ δίνει βάση στον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η αυστηρότητα των φορολογικών ελέγχων στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ανθρώπου και στη προκειμένη των φορολογουμένων.
Προϋποθέσεις επιλογής των συμμετεχόντων
Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στο Θερινό Σχολείο είναι η ακαδημαϊκή έρευνα (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό επίπεδο) ή η επαγγελματική σχέση με τη δημοσιονομική και φορολογική πολιτική στην ΕΕ
Οι επιλεχθέντες συμμετέχοντες φοιτητές θα πρέπει να είναι παρών καθ’ όλη τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου, διαδικτυακά και να καταθέσουν ως αξιολόγησή τους για την απόκτηση του πιστοποιητικού επιμόρφωσης μια ερευνητική εργασία στη θεματική του Θερινού Σχολείου έκτασης 2000 λέξεων στα Ελληνικά.