Crises, corruption and the fiscal and tax consequences for the European citizen - Sociotax2023

SCHOOL OF SOCIAL SCIENCES - Department of Sociology
26 Jun 2023 to 30 Jun 2023
Lesvos

Παναγιώτης Γρηγορίου, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

O Παναγιώτης Γ. Γρηγορίου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Είναι Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το 2001. Από το 2002, κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet περί το ίδιο αντικείμενο. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Institut des Hautes Etudes Européennes του Στρασβούργου καθώς και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Robert Schuman της ίδιας πόλης με αντικείμενο το Διεθνές Δίκαιο. Είναι, επίσης, διδάκτορας της Νομικής Σχολής (Δημόσιο Δίκαιο) του ίδιου Πανεπιστημίου.

Επαγγελματικά και ερευνητικά έχει απασχοληθεί ως Ερευνητής στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1984-1985), στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών (Αθήνα, 1989-1990) και στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ, Αθήνα, 1990-1998). Έχει διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος επί ευρωπαϊκών θεμάτων στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (1998-2001). Το 2006 ονομάσθηκε από την Γαλλική Κυβέρνηση Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques. Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής σε πολλά ξένα πανεπιστήμια (π.χ. Πανεπιστήμια Γενεύης, Nantes, Στρασβούργου, Ταγγέρης, Cadix, Université Catholique de Louvain, Laval, Sherbrooke, Κρακοβίας, κλπ).

Από το 2009 έως το 2013 διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου (EMUNI). Επίσης, υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση & Ευρωπαϊκές Κοινωνίες» (2008-2011, 2017-2020). Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2014-2017) και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου (2010-2012).

Διευθύνει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης και Έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Γεώργιος Παπαδημητρίου» (από το 2006 οπότε και ιδρύθηκε μετά από συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πανεπιστημίου Αιγαίου) καθώς και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Direct) Βορείου Αιγαίου, από το 2013 έως και σήμερα.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ, 2013-2014), ενώ κατέχει, από το 2020, την θέση του Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών και Διηύθυνε το Ευρωπαϊκό Ακαδημαϊκό Δίκτυο Jean Monnet Governance, Pluralism and Trans-nationalisation in Europe (GovUnet) κατά την περίοδο 2016-2019.

Κάτοχος δύο ευρωπαϊκών εδρών (2002-2009 και 2010-2013), εκ των οποίων η δεύτερη ad personam, καθώς και τριών μαθημάτων (modules) Jean Monnet (2013-2019) με αντικείμενα : Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Δίκαιο, Η συνοχή του ευρωπαϊκού κοινωνικοοικονομικού χώρου και Ευρωπαϊκό Δίκαιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει, σε ελληνική, γαλλική, ρουμανική και αγγλική γλώσσα, μονογραφίες, άρθρα και συμμετοχή σε συλλογικές εκδόσεις με εξαιρετική ποικιλότητα ως προς τo θεματικό τους αντικείμενο (ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο περιβάλλοντος, δίκαιο μειονοτήτων, δίκαιο των διεθνών οργανισμών, κλπ).

Κορρές Γεώργιος, Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δρ. Γεώργιος Μ. Κορρές O κ. Γεώργιος Κορρές είναι Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, και συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων (Οικονομία του Πολιτισμού)’ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Πανπιστήμιο του Νιουκάστλ (University of Newcastle, Centre of Urban and Regional Development Studies, CURDS), και στο Πανεπιστήμιο του Λιντς (University of Leeds). Στο παρελθόν έχει συνεργασθεί με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Σάαρλαντες. Αποφοίτησε από το Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Arts) στο Πανεπιστήμιο του Εσσεξ (University of Essex). Συνέχισε τις διδακτορικές σπουδές του (Ph.D. in Economics) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary and Westfield College, University of London). Οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές, για την κατάκτηση του Μάστερ και του Διδακτορικού του Διπλώματος, χρηματοδοτήθηκαν με υποτροφίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), αντίστοιχα. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα έγκεινται στον χώρο των επενδύσεων, της βιομηχανικής οργάνωσης, της οικονομικής ανάπτυξης, της οικονομικής πολιτικής και οικονομικής θεωρίας, όπου έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες, περί τα 200 επιστημονικά άρθρα με κριτές καθώς επίσης έξι βιβλία στα Αγγλικά με διεθνείς εκδοτικούς οίκους, όπως: MacMillan-Palgrave Press, Springer, Edward & Elgar, Ashgate Publishers κλπ., ενώ συμμετέχει σε πολλές επιστημονικές επιτροπές, ως κριτής σε διεθνή περιοδικά, και είναι υπεύθυνος έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού ‘Journal of Regional Socio-Economic Issues’.

Βλάχου Ευαγγελία, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ, Δικηγόρος

Η Ευαγγελία Βλάχου είναι Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω (σε αναστολή) και Ειδική Επιστήμονας στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Από το 2016 έως το 2022 διετέλεσε Σύμβουλος στο Α.Σ.Ε.Π.. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 1998 και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα (LL.M.) στο Δημόσιο Δίκαιο από τη Νομική Σχολή του Albert-LudwigsUniversität Freiburg i.B. της Γερμανίας με έπαινο (summa cum laude). Η διδακτορική διατριβή της δημοσιεύτηκε με τίτλο «Οι κανόνες αποκλεισμού των επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις: εθνικό και ενωσιακό πλαίσιο με αναφορά στο σύστημα άλλων κρατών μελών της Ε.Ε., της Παγκόσμιας Τράπεζας και των Η.Π.Α.» στη σειρά Δημόσιου Οικονομικού, Δημοσιονομικού και Φορολογικού Δικαίου (Θ.Φορτσάκης/Α.Τσουρουφλής), εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη (2022). Άσκησε δικηγορία κυρίως στον τομέα του διοικητικού και ευρωπαϊκού δικαίου στην Αθήνα και στο Freiburg i.B. της Γερμανίας. Συμμετείχε ως μέλος στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή με αντικείμενο την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις Ανεξάρτητες Αρχές και στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή των ν. 4412/2016 και ν.4413/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης. Το 2014 ορίστηκε επικεφαλής ομάδας έργου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) για τη διαμόρφωση σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής της χώρας στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων με πενταετές σχέδιο δράσης, που εγκρίθηκε από τα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα. Από το 2013 έως το 2016 άσκησε καθήκοντα Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Συντονισμού και Ελέγχου της ΕΑΑΔΗΣΥ και εκπροσώπησε αυτήν πολλάκις σε διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα όπως και σε ξένες δημόσιες αρχές. Από το 2004 μέχρι και το 2012 απασχολήθηκε ως δικηγόρος της ΜΟΔ Α.Ε. σε Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων Υπουργείων. Διαθέτει σημαντικό επιστημονικό έργο με συμμετοχή στη συγγραφή βιβλίων, συλλογικών τόμων, με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά δημοσίου και ευρωπαϊκού δικαίου, συμμετοχή σε επιστημονικές επιτροπές και πλήθος ανακοινώσεων σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και είναι εισηγήτρια επιμόρφωσης στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

Καραμανώλη Μαρία, Οικονομολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είναι πτυχιούχος Οικονομολόγος από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Κατέχει δυο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών α) ΜΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και β) ΠΜΣ στις Ευρωπαϊκές Κοινωνίες και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το 2018 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην ΑΣΠΑΙΤΕ (ΕΠΠΑΙΚ) από όπου απέκτησε Δίπλωμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης με άριστα. Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από το 2015.

Εργάσθηκε ως επιχειρησιακό- διοικητικό προσωπικό στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου (EASO) και ως βοηθός λογιστή στη Διεθνή οργάνωση International Rescue Committee. Έχει συνεργασθεί με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια διαχείρισης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούσαν την Υπεύθυνη Καινοτομία, το Περιβάλλον και τη Δημόσια Διοίκηση (Πρόγραμμα FARINN, Climadapt, Effect). Έχει συμβάλλει με τις ερευνητικές της δεξιότητες στη διεξαγωγή ερευνών κοινής γνώμης υπό την αιγίδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται παράλληλα ως εκπαιδευτικός ενηλίκων σε Δημόσια ΙΕΚ. Πραγματοποίησε τη πρακτική της άσκηση στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στο τμήμα των Στεγαστικών Δανείων, κεντρικό παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Από το 2018 εργάζεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ως εφοριακός.

Μιλάει δυο γλώσσες, Αγγλικά (Proficiency) και Γαλλικά (Sorbonne) , σε άριστο επίπεδο. Είναι άριστη χρήστρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (πτυχίο ECDL Expert) και προγραμμάτων ανάλυσης στατιστικών δεδομένων (SPSS).

Στα πλαίσια των Πανεπιστημιακών σπουδών της έχει διερευνήσει επιστημονικά θέματα που αφορούν τη διοίκηση επιχειρήσεων, την εκπαίδευση προσωπικού, τις χρηματιστηριακές αγορές , την οικονομική κρίση, τη περιφερειακή ανάπτυξη και άλλα φλέγοντα οικονομικά ζητήματα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, έχοντας παρουσιάσει εργασίες σε αρκετά Ελληνικά και Διεθνή Επιστημονικά συνέδρια μερικές από τις οποίες έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά μεταξύ των οποίων: α)η επιστημονική εργασία με θέμα «Tax fraud in Europe of Human Rights» δημοσιεύτηκε στο Human Rights, Migration and European Values at the GovUnet Working papers Volume 5 of Eurasia Publications, Athens 2019, ISBN 978-318-5439-05-7 β) η επιστημονική εργασία «Information transfer through training in franchising enterprises» δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Procedia Social and Behavioral Sciences, τεύχος 73, έτος 2013. Σελ.625-633 (co-author Sarantinoudi I.) γ) η εργασία «Η περιχαράκωση των μάνατζερ στις Ευρωπαϊκές Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις» δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Αστρολάβος, τεύχος 23, έτος 2015.

Καραμανώλη Δέσποινα – Ταξιαρχούλα, Οικονομολόγος

Πτυχιούχος Οικονομολόγος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Κάτοχος δυο μεταπτυχιακών τίτλων: α) ΜΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων για Στελέχη, β) Ευρωπαϊκές Κοινωνίες και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Εισήχθη με κατατακτήριες εξετάσεις για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου στην επιστήμη της Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το 2022.

Έχει εργαστεί σε ΜΚΟ και Α.Ε. ως υπεύθυνη προμηθειών, στο λογιστήριο και σε τμήματα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Στο Πανεπιστήμιο έχει συμμετέχει στη διεξαγωγή ερευνών κοινής γνώμης καθώς και στην ανάλυση των αποτελεσμάτων με τη χρήση στατιστικών πακέτων.

Τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα κινούνται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διακυβέρνησης.