Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία “H πραγματικότητα μέσα από το φακό” - AudioVisual2012

ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
2 Ιουλ 2012 έως 28 Ιουλ 2012
Λέσβος
KAΛΟΚΑΙΡΙ 2012

1ο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΙΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 

&

1ο  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

 
Το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργάνωσε Θερινό Σχολείο στις Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία, τεσσάρων εβδομάδων στα ελληνικά (με Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου) και μία στα αγγλικά (με Βρετανούς καθηγητές, για αλλοδαπούς ή και Έλληνες φοιτητές που επιθυμούν να διδαχτούν στα αγγλικά). O γενικός τίτλος του κύκλου ήταν
facebook

 

 H πραγματικότητα μέσα από το φακό

Φωτογραφία - Βιντεοσκόπηση - Μοντάζ - Δημιουργία ντοκιμαντέρ
 
 
aaa poster gr small teliko diorthomeno  small Audiovisual gr Baaa poster ENG 2012 teliko diorthomeno 
 
                                                         

Από τις 2 ως τις 28 Ιουλίου 2012

 στη Μυτιλήνη, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου που βρίσκονται στο Λόφο Πανεπιστημίου, δίπλα στο Μουσείο Θεόφιλου και ακριβώς πάνω από την υπέροχη παραλία της Βαρειάς.  

 
 

home photo 2 campus 1 small

                                                                             

Το Θερινό Σχολείο του 2012 είχε πολλές "πρωτιές":

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιηθηκαν πανεπιστημιακά εβδομαδιαία αυτόνομα σεμνάρια και εργαστήρια σε Θερινό Σχολείο με αντικείμενο φωτογραφία, βίντεο και δημιουργία ντοκιμαντέρ αποκλειστικά με καθηγητές πανεπιστημίου από Ελληνικά και Βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα!

ergstira S1260006 small

 

Στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης αριστείας, τον πρώτο χρόνο δίδαξαν καθηγητές από πέντε διαφορετικά τμηματα:
•    πανεπιστήμιο Αιγαίου, τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
•    Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, Σχολή Καλών Τεχνών, τμήμα Κινηματογράφου
•    Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ,
•    ΤΕΙ Αθηνών, τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών
•  πανεπιστήμιο Staffordshire, Faculty of Computing, Engineering and Technology (subject Film Production and Technology).
 
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώθηκαν τόσο εκτεταμένα πρακτικά σεμινάρια για τη σχέση πραγματικότητας και οπτικοακουστικής  πραγματικότητας, όπως αυτή προκύπτει μέσα από την κάμερα.  Εξετάστηκαν η διαδικασία της φωτογράφισης, της βιντεοσκόπησης, του μοντάζ και της δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Στο τέλος, παρήχθησαν περισσότερα από 20 μικρά ντοκιμαντέρ, χιλιάδες φωτογραφίες και δεκάδες οπτικοακουστικές ασκήσεις. Η επιτυχημένη παρακολούθηση ενός εβδομαδιαίου σεμιναρίου συνοδεύτηκε από βεβαίωση του πανεπιστημίου Αιγαίου και δύο Eυρωπαϊκές Πιστωτικές μονάδες (ECTS).

Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων δεν απαιτούνταν ιδιαίτερη εμπειρία ή συγκεκριμένα ακαδημαϊκά πτυχία. Όμως, η επιτυχής ολοκλήρωσή τους απαιτούσε την χωρίς απουσίες παρακολούθησή τους και την πραγματοποίηση των ασκήσεων του κάθε σεμιναρίου.

ergastiria S1340004 small

 

Τα καλύτερα από τα μικρά αυτά ντοκιμαντέρ προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ Χαλκίδας 2012 στις αρχές Οκτωβρίου και στη συνέχεια σε άλλα φεστιβάλ, και μπορείτε να τα δείτε στο site του θερινού Σχολείου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και σε πλήρη αντίθεση με διάφορα τεχνικά σεμινάρια που γίνονται ανά καιρούς στην Ελλάδα, ερευνήθηκαν τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, οπτικοακουστικά ζητήματα από κορυφαίους θεωρητικούς της εικόνας, όπως οι καθηγητές Πανεπιστημίων Ειρήνη Στάθη, Εύη Σαμπανίκου, Γρηγόρης Πασχαλίδης, Φιλήμων Μπαντιμαρούδης και Robert Chilcott. Αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, από καθηγητές πανεπιστημίων και practitioners, το φωτογράφο καθηγητή ΤΕΙ Γρηγόρη Βλασσά, το μοντέρ επ. καθηγητή Andy Paton, το σκηνοθέτη λέκτορα Γιάννη Σκοπετέα και το διευθυντή φωτογραφίας επ. καθηγητή Δημήτρη Θεοδωρόπουλο (φωτογραφία κάτω).

 

theodoropoulos a S1250008a

 

TΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Θερινό Πρόγραμμα Σπουδών στις Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία του Πανεπιστημίου Αιγαίου λειτούργησε από τον πρώτο κιόλας χρόνο το 2012 ως ευρύ ευέλικτο πλέγμα σεμιναρίων που προσφέρουν συμπληρωματικές γνώσεις σε όποιον ενδιαφέρεται να ξεκινήσει ή να εμπεδώσει τις γνώσεις του στους σχετικούς τομείς. Ο κύκλος του 2012 ήταν αρθρωτός σε τέσσερα μικρότερα σεμινάρια – εβδομάδες των 5 ημερών με 5 ώρες ημερήσιας διδασκαλίας, τα οποία ο ενδιαφερόμενος μπορούσε να παρακολουθήσει όλα μαζί ή χωριστά, ακόμη και από τη μέση του κύκλου. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με καλεσμένους καθηγητές από το πανεπιστήμιο του Staffordshire, διεξήχθη και στα αγγλικά το σεμινάριο για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ συντομευμένο σε μία εντατική εβδομάδα 30 ωρών (5 ημέρες Χ6 ώρες).

 

ergastirio DSC 6552 small

O κύκλος είχε την εξής θεματολογία:  
Εβδομάδα 1η: ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΤΑΡΟΝΤΑΣ – η εκμάθηση των τεχνικών
Εβδομάδα 2η : ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ – η παρατήρηση του κόσμου μέσα από το φακό
Εβδομάδα 3η: ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – θεωρία και έρευνα
Εβδομάδα 4η: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - από την έρευνα ως το μοντάζ.
Εβδομάδα αγγλόφωνου τμήματος: CREATING A DOCUMENTARY FROM A TO Z IN 5 DAYS

Περισσότερα στην σελίδα του προγράμματος.

Το Θερινό Σχολείο στις Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία διοργανώθηκε από το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (http://www.ct.aegean.gr/).

Αυτό είναι ένα βίντεο παρουσίασης του τμήματος ΠΤΕ που ετοίμασαν οι φοιτητές του τμήματος Γιάννος Αθανάσιος, Αθανασιάδης Κωνσταντίνος και Κατσαρού Μαριλένα:

 
{youtube}YRfMzIRT37E|450|350|0{/youtube}

 

 

 
 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τέλος, για πρώτη φορά ένα Θερινό Σχολείο διοργάνωσε ένα κινηματογραφικό Φεστιβάλ.

Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν η διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μυτιλήνης από τις 13 ως τις 18 Ιουλίου στο θερινό κινηματογράφου του Αρχοντικού Γεωργιάδη, δίπλα στη θάλασσα και απέναντι από το Κάστρο της Μυτιλήνης.  

MYTILENE Afisa festival mitilene small

 Το Φεστιβάλ  πραγματοποιήθηκε φέτος σε διοργάνωση του  Θερινού Σχολείου στις Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία του πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά με τη συνεργασία  του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μυτιλήνης  πρόβαλε αναγνωρισμένες ταινίες ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους μετά από επιλογή και συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πλήρες πρόγραμμα στο  https://audiovisual2012.pns.aegean.gr
(ενότητα «events»)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Φεστιβάλ άνοιξε στις 13 Ιουλίου με το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ  «Ελλάδα ..είμαι σε δύσκολη θέση» που έχει θέμα την κρίση. Η ταινία είναι του Σεραφείμ  Ντούσια, μεταπτυχιακού στο Νational Film School του Λονδίνου και  απόφοιτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου - τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Ο σκηνοθέτης παρευρέθηκε στην προβολή και ακολούθησε συζήτηση του με το κοινό (φωτογραφία κάτω).

festival 1 serafeim small

festival serafeim

   

Tη Δευτέρα 16 Ιουλίου, το Φεστιβάλ φιλοξένησε και τίμησε τον εκ Μυτιλήνης ορμώμενο σκηνοθέτη-παραγωγό Λάκη Παπαστάθη για τα ντοκιμαντέρ που έχει δημιουργήσει στο πλαίσιο της εκπομπής «Παρασκήνιο», η οποία προβάλλεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΡΤ. Προβλήθηκε ένα από τα πρώτα ντοκιμαντέρ του «Παρασκηνίου», του 1976, με θέμα την Αλίκη Βουγιουκλάκη, και ένα από τα πιο πρόσφατα με θέμα την ταινία «Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου (φωτογραφία κάτω).   

papastathis DSC 0227smallpapastathis 2 DSC  0223  

 

Τη γενική ευθύνη όλου του Θερινού Σχολείου και του Φεστιβάλ είχε ο Γιάννης Σκοπετέας, λέκτορας Σκηνοθεσίας και Σεναριογραφίας του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Παν. Αιγαίου.