ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ - ExDe2020

ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
11 Ιουλ 2020 έως 19 Ιουλ 2020
Λέσβος

Νάσια Χουρμουζιάδη

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μουσειολογίας στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει πτυχίο Αρχιτεκτονικής και είναι Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι προβληματισμοί και οι προτάσεις της δοκιμάστηκαν στην πράξη σε μια σειρά μελετών που αφορούν συγκρότηση πλαισίων διαχείρισης πολιτισμικών πόρων, μουσειακές εκθέσεις –όπως το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης- και επεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους –όπως το Οικομουσείο του Δισπηλιού-, ενώ, ταυτόχρονα, παρουσιάζονται σε δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε συνέδρια. Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα: θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα της μουσειακής πράξης, διαχείριση πολιτισμικών πόρων, δημόσια αρχαιολογία, καθώς και η εισβολή της ψηφιακής πραγματικότητας στα παραπάνω.

Νίκος Μπουμπάρης

Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο πεδίο της πολιτισμικής θεωρίας και της θεωρίας των Μέσων, τη θεωρία και τον σχεδιασμό του ήχου. Στις δημοσιεύσεις του σε επιστημονικά περιοδικά,  συνέδρια, και βιβλία αναλύονται ζητήματα που αφορούν στην ακουστική εμπειρία και τα ηχητικά περιβάλλοντα, τα περιπατητικά έργα και την αστική εμπειρία, τον σχεδιασμό περιεχομένου σε πολυμεσικές εφαρμογές, τις πολιτιστικές βιομηχανίες και την πολιτιστική παραγωγή. Έχει  παρουσιάσει περιπατητικά έργα, πολυμεσικές εφαρμογές οθόνης, συνθέσεις ηχοτοπίου και εγκαταστάσεις σε αίθουσες τέχνης, μουσεία, πολιτιστικές εκθέσεις και εικαστικές δράσεις στο δημόσιο χώρο. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις σε ζητήματα πολιτισμικής θεωρίας, πολιτιστικών βιομηχανιών, πολιτιστικής αναπαράστασης και ηχοτοπίων.
 
Γιάννης Ματσίνος
 
Aναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι κάτοχος διδακτορικού στη θεωρητική οικολογία (Department of Life Sciences, University of Tennessee, Knoxville), κάτοχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών MSc. Biomathematics (University of Tennessee, Knoxville) και κάτοχος πτυχίου Μαθηματικών της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Ανδρομάχη Βρακατσέλη
 
Sound artist και διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον τομέα των ηχητικών σπουδών. Στις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Μουσική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του York εξειδικεύτηκε στις διαδραστικές τεχνολογίες στην τέχνη. Η επιστημονική της έρευνα και ηχητικά της έργα έχουν παρουσιαστεί σε  παγκόσμια συνέδρια αναφορικά με τον ήχο (The Global Composition 2018, Darmstadt University of Applied Sciences, Sounding out the space Conference, Dublin School of Creative Arts, Sonic Realities Conference, University of Aberdeen κ.α.). Καλλιτεχνική του δουλειά της αναμένεται να εκδοθεί στο Leonardo Electronic Almanac του MIT Press. Έχει οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα  στον τομέα του ήχου, της εικόνας και των ψηφιακών μέσων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Ευγενίδιο Ίδρυμα κα.

 

Μέλη εργαστηρίου Μουσειολογίας

Ελισάβετ Κελίδου 

Απόφοιτη του τμήματος Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΑΤΕΙ Αθηνών με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στην "Πολιτισμική Πληροφορική" (Master of Science in 'Cultural Informatics'), Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στοπλαίσιοτης επαγγελματικής της δραστηριότηταςως γραφίστας,έχει ασχοληθεί με την έντυπη και ψηφιακή επικοινωνία επιχειρήσεων και οργανισμών. Έχεισυνεργαστεί με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τον γραφιστικό σχεδιασμό και την οπτική διαχείριση εποπτικού υλικού για περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις μουσείων (Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας, Βυζαντινό Μουσείο Υπάτης, Δίκτυο Μουσείων Μάνης, Διεύθυνση Διαχείρησης Εθνικού Αρχείου Μνημείων κά.) κάθως και για τον σχεδιασμό διαδραστικών εφαρμογών πολιτισμικού περιεχομένου. Έχει διδάξει γραφιστική και σχεδιασμό πολυμεσικών εφαρμογών σε Δημόσια ΙΕΚ ενώ από τον Οκτώβριο του 2010 διδάσκει στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ερασμία Τζανάκη 

Απόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου και του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Πολιτισμική Πληροφορική με ειδίκευση στο σχεδιασμό πολιτιστικών ψηφιακών προϊόντων (Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Ασχολείται με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στα μουσεία, έχει ασχοληθεί  συστηματικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Teriade, σχεδιάζει ιστοτόπους - ψηφιακές εφαρμογές και είναι δημιουργός και διαχειρίστρια του ιστοτόπου του Museolab.

Ελένη Γαλάνη 

Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Πολιτισμική Πληροφορική με ειδίκευση στη Μουσειολογία (Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Έχει ασχοληθεί συστηματικά με οπτικοακουστικές παραγωγές, εκθεσιακό σχεδιασμό και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ το ειδικό της ενδιαφέρον εστιάζει στις οπτικοακουστικές παραγωγές και πως αξιοποιούνται στον εκθεσιακό σχεδιασμό.

Σύλβια Λαϊνά

Απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών (Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστημιού Δυτικής Μακεδονίας ) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Πολιτισμική Πληροφορική με ειδίκευση στη Μουσειολογία (Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Οι μεταπτυχιακές της σπουδές και η συμμετοχή της στο Εργαστήριο Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου της έδωσαν την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο πεδίο των εικαστικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο μιας ολιστικής εκθεσιακής αφήγησης. Εργάζεται στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως καθηγήτρια Εικαστικών. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και τη Λέσβο καθώς και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σειράς πειραματικών εκπαιδευτικών δράσεων σε μουσειακό περιβάλλον.

Κωνσταντίνα Νικολοπούλου 

Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλασική Αρχαιολογία. Το ενδιαφέρον της γύρω από τα μουσεία, την επικοινωνία τους με το κοινό και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων ως μέσων ανάπτυξης διαλόγου με αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση, από εκείνην, και του μεταπτυχιακού προγράμματος Πολιτισμικής Πληροφορικής και Επικοινωνίας, με κατεύθυνση Μουσειολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Ολοκληρώνοντάς το, έγινε μέλος του Εργαστηρίου Μουσειολογίας 'Museolab', συμμετέχοντας ενεργά στην πολυποίκιλη δραστηριότητά του. Εργάζεται ως μουσειολόγος στον σχεδιασμό εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ως αρχαιολόγος σε ανασκαφικές έρευνες του Υπουργείου Πολιτισμού και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Συμμετέχει σε συνέδρια με ανακοινώσεις και έχει στην κατοχή της μικρό αριθμό δημοσιεύσεων. Παράλληλα, έχει πάρει υποτροφίες για σπουδές και έρευνα σε ποικίλους τομείς (σπουδές μουσειολογίας, αρχαιολογική έρευνα, συμμετοχή σε summer school 3D αποτύπωσης ιερού Ελευσίνας).

Πολύνα Ξηραδάκη 

Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, με μεταπτυχιακό στην Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία με κατεύθυνση Μουσειολογίας. Τα τελευταία χρόνια είναι μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου Museolab (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) όπου και ασχολείται κυρίως με την έρευνα πάνω στον εκθεσιακό σχεδιασμό και την χρήση νέων τεχνολογιών στον εκθεσιακό χώρο.
Από το 2012 ξεκίνησε να μελετά τη street art και το graffiti στην Αθήνα και είναι συνιδρυτής της ομάδας st.a.co. (street art conservators), η οποία στοχεύει στην συντήρηση και τη διατήρηση της τέχνης του δρόμου. To 2018 δημιούργησε το project Urban Layers, μέσω του οποίου προτείνει τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας με απώτερο σκοπό την διαχρονική διατήρηση της street art και του graffiti, πραγματοποιώντας παράλληλες συμμετοχικές δράσεις για το ευρύ κοινό. Μέχρι στιγμής έχει σχεδιάσει δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί σε σχολεία της Αττικής και των Δωδεκανήσων.
Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται, μέσω διεθνών προγραμμάτων και υποτροφιών, σε τομείς όπως το project management, η πολιτιστική διαχείριση, η εξεύρεση πόρων, οι δημόσιες σχέσεις και το audience development για πρωτοβουλίες κοινωνικοπολιτιστικού χαρακτήρα, καθώς και στον εκθεσιακό σχεδιασμό. Τέλος, έχει λάβει μέρος σε συνέδρια καθώς και στη συγγραφή μικρού αριθμού δημοσιεύσεων.

Άννα Παπαθεοδώρου

Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στον τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας Τέχνης Δύσης, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 φοίτησε στο University of Sheffield στο Department of Archaeology, κατά το χειμερινό εξάμηνο ως υπότροφος Erasmus και κατά το εαρινό εξάμηνο ως φοιτήτρια- επισκέπτης. Έχει εργαστεί ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στην εταιρία J&P – Avax για λογαριασμό της Εφορίας Αρχαιολογίας Δράμας σε σωστική ανασκαφή στο πλαίσιο κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου – TAP. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Πολιτισμικής Πληροφορικής και Επικοινωνίας, με κατεύθυνση τη Μουσειολογία, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Έχει καλές γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.