Compliant Mechanisms in Design - COMEDE2024

SCHOOL OF ENGINEERING - Department of Product and Systems Design Engineering
24 Sep 2024 to 29 Sep 2024
Syros

Ο Χαράλαμπος Βάλσαμος είναι Επίκουρος Καθηγητής (υπό διορισμό) του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με γνωστικό αντικείμενο «Σχεδίαση για παραγωγή προϊόντων και συστημάτων». Είναι κάτοχος διδακτορικού Διδακτορικού Διπλώματος στην περιοχή «Ρομποτική» της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (2017), και κάτοχος Διπλώματος του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (2005). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στον τομέα του σχεδιασμού και κατασκευής ρομποτικών βραχιόνων και ειδικότερα των μεταμορφικών ρομποτικών βραχιόνων. Ειδικότερα, η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στα εξής: (α) Σχεδιασμός κατασκευής δομικών στοιχείων για την υλοποίηση/ κατασκευή νέων ρομποτικών βραχιόνων. (β) Σχεδιασμός και κατασκευή μηχανισμών για τη δόμηση και μεταμόρφωση της ανατομίας ρομποτικών βραχιόνων σε νέους. (γ) Κινηματική των ρομποτικών βραχιόνων και μηχανισμών ανοιχτής και κλειστής κινηματικής αλυσίδας. (δ) Προσδιορισμός της βέλτιστης ανατομίας ρομποτικών βραχιόνων για την εκτέλεση εργασιών με μέγιστη απόδοση. (ε) Ανάπτυξη δεικτών βελτιστοποίησης που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ρομποτικών βραχιόνων κατά την εκτέλεση εργασιών και (στ) Βέλτιστος σχεδιασμός και κατασκευή ρομποτικών κυψελών εργασίας. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του έχει πραγματοποιήσει 10 Δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, 8 κεφάλαια βιβλίων και 13 δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Έχει επίσης πραγματοποιήσει τη μεταδιδακτορική του έρευνα στους Μεταμορφωτικούς Χειριστές, ως μέλος της ομάδας που ολοκλήρωσε επιτυχώς το έργο OVIDIUS, "Σχεδιασμός και Ανάπτυξη ενός Αναδιαμορφώσιμου Συστήματος Μεταμόρφωσης Χειριστή - OVIDIUS" στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με χρηματοδότηση από τη ΓΓΕΤ, στο πλαίσιο της Δράσης «1η Ανακοίνωση ΕΛΙΔΕΚ για την Υποστήριξη Μεταδιδακτορικών Ερευνητών.

 

Ο Ευγένιος Σκουρμπούτης είναι διδάσκων στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με γνωστικό αντικείμενο «Σχεδίαση προϊόντων». Είναι κάτοχος MA in Industrial Design Engineering από το Royal College of Art του Λονδίνου (1999) και Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός (MEng) από το Imperial College του Λονδίνου (1997) και Από το 2018 είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων με αντικείμενο διατριβής τη «σχεδίαση αρθρωτής πλατφόρμας για ύπερ ελαφριά ηλεκτρική μοτοσυκλέτα για αστική μετακίνηση και αναψυχή». Από το 1999 έχει εργασθεί ως σύμβουλος για την βιομηχανία, ως μέλος διεπιστημονικών ομάδων έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και ως ανεξάρτητος ερευνητής, στο Λονδίνο και από το 2006 στην Αθήνα. Έχει σχεδιάσει βιομηχανικά και διαδραστικά προϊόντα, φωτιστικά, έπιπλα για το σπίτι και το γραφείο, αρχιτεκτονικά και ηλιακά συστήματα, χώρους εργασίας και αναψυχής και οχήματα. Έχει διακριθεί επανηλειμμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς σχεδίασης και κατέχει διπλώματα ευρεσιτεχνίας και κοινοτικά σχέδια υποδείγματα στους τομείς του φωτισμού, της διαδραστικής αρχιτεκτονικής και των ηλιακών συστημάτων. Προϊόντα που έχει σχεδιάσει έχουν εκτεθεί σε Λονδίνο, Αθήνα, Έσσεν, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Παρίσι και Ντουμπάι και καλυφθεί με δημοσιεύματα σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2022 διακρίθηκε με το διεθνές βραβείο Red Dot για την σχεδίαση του ηλιακού συλλέκτη Prisma για την εταιρεία Calpak, στην οποία και διευθύνει το τμήμα σχεδίασης.

 

Ο Κωνσταντίνος Μπάιλας υπηρετεί ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με γνωστικό αντικείμενο «συστήματα CAD και CAM». Είναι κάτοχος Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc) στη «Διαδραστική σχεδίαση βιομηχανικών προϊόντων και συστημάτων» του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2010) και Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (2000). Από το 2017 είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων με αντικείμενο διατριβής τη «βιομηχανική παραγωγή προϊόντων μικρής ή μεσαίας κλίμακας με χρήση μεθόδων ταχείας πρωτοτυποποίησης, παραμετρικής σχεδίασης και ανάλυσης». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη σχεδίαση βιομηχανικών προϊόντων με παραμετρικά συστήματα CAD, τις τεχνολογίες προσθετικής κατασκευής (additive manufacturing) καθώς και την μηχανική αντοχή υλικών. Διαθέτει δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά και είναι συγγραφέας δύο βιβλίων (χρήση λογισμικών CAD) ενώ είναι επιστημονικός υπεύθυνος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκμάθησης και πιστοποίησης γνώσεων σε παραμετρικά συστήματα CAD, www.interactivelearning.eu.

 

Ο Νίκος Πολιτόπουλος υπηρετεί ως Ειδικό Τεχνικό και Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΤΕΠ) στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με γνωστικό αντικείμενο «Σχεδίαση προϊόντων και κατασκευή πρωτοτύπων με σύγχρονα και παραδοσιακά μέσα». Είναι κάτοχος Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc) στη «Διαδραστική σχεδίαση βιομηχανικών προϊόντων και συστημάτων» του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2016), κάτοχος ΜΑ με κατεύθυνση την Ζωγραφική στο Winchester School of Arts, University of Southampton (2009) και είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2008). Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα ως Industrial designer στους τομείς Medical Design, Metalworking – Sheet Metal Design και Large Format 3D Printing. Έχει εργαστεί επίσης ως Concept Artist – Illustrator με διδακτική εμπειρία και portfolio που περιλαμβάνει διακεκριμένα έργα και δημοσιευμένες εικονογραφήσεις.