Compliant Mechanisms in Design - COMEDE2024

SCHOOL OF ENGINEERING - Department of Product and Systems Design Engineering
24 Sep 2024 to 29 Sep 2024
Syros

Ο Παρασκευάς Παπανίκος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κατέχει δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1989) και μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Εφαρμοσμένη Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (1992 και 1997). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάλυση κατασκευών και προσομοίωση κατεργασιών με πεπερασμένα στοιχεία, την αντοχή και κόπωση μεταλλικών και σύνθετων υλικών, την αναλυτική και πειραματική μηχανική των θραύσεων και τη μηχανική συμπεριφορά νανοδομών. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 25 ερευνητικά έργα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και είναι συγγραφέας περισσότερων των 70 εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. Οι ερευνητικές του εργασίες έχουν λάβει πάνω από 2000 ετεροαναφορές.

 

Ο Βασίλης Παπακωστόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με γνωστικό αντικείμενο «Εργονομία». Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στην περιοχή της Γνωστικής Ψυχολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (2008), κάτοχος Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc) στην περιοχή της Εργονομίας από το Loughborough University (1998) και Πτυχιούχος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (1996). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την εργονομική ανάλυση εργασίας, τη φαινομενολογική ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής και τη χρηστο-κεντρική σχεδίαση προϊόντων και συστημάτων. Έχει συμμετάσχει σε επτά ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και είναι συγγραφέας περισσότερων των 30 εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια.

 

Η Σοφία Κυρατζή είναι διδάκτωρ (2007) και Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων με γνωστικό αντικείμενο «Γεωμετρική Μοντελοποίηση για Βιομηχανικό Σχεδιασμό (CAD)». Η ερευνητική της δραστηριότητα εκτείνεται στον χώρο της επιστήμης των γραφικών με υπολογιστή και πιο συγκεκριμένα σε θέματα που αφορούν στη σχεδίαση με Η/Υ, στη στερεά μοντελοποίηση, στον έλεγχο ορθότητας στερεών μοντέλων, στην 3Δ ανακατασκευή στερεού από προβολή/σκίτσο, και στη γεωμετρική μοντελοποίηση τρισδιάστατων αντικειμένων και επιφανειών, με έμφαση στην παραμετρική μοντελοποίηση. Από το 2002 έχει συμμετάσχει ή συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που σχετίζονται με την σχεδίαση εικονικών χώρων, την τριδιάστατη μοντελοποίηση, και την αντίστροφη μηχανική.

 

Ο Νίκος Ζαχαρόπουλος είναι διπλωματούχος μηχανικός μεταλλείων - μεταλλουργός του ΕΜΠ (1992). Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές (1995) και διδακτορικές σπουδές (1997) στο Πανεπιστήμιο του Michigan (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) στην επιστήμη και μηχανική υλικών. Από το 2012, υπηρετεί ως Λέκτορας του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με γνωστικό αντικείμενο «Μέθοδοι προσομοίωσης υλικών στην σχεδίαση προϊόντων». Από το 2002 έχει υπηρετήσει ως συμβασιούχος διδάσκων βάσει του ΠΔ 407/80 στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε αντικείμενα που άπτονται της εκπαίδευσης και των ερευνητικών ενδιαφερόντων του (επιστήμη υλικών, προγραμματισμός, στατιστική). Η ερευνητική του δραστηριότητα αφορά την μοντελοποίηση και προσομοίωση διεργασιών στα υλικά από την ατομική κλίμακα (πολυμερή) έως την κλίμακα μικρόμετρων (κίνηση διαταραχών, όρια κόκκων). Έχει εργαστεί σε ερευνητικά εργαστήρια στην Ελλάδα (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) και την Αμερική (LANL).