Summer Academy of Environmental Educators 2018 - EnvAcademy2018

SCHOOL OF THE ENVIRONMENT - Department of Environment
9 Jul 2018 to 15 Jul 2018
Skyros

ΘΕΡΙΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ

9 Ιουλίου 2018 έως 15 Ιουλίου 2018

Σκύρος, Λιμάνι Λιναριάς

 

 

Το νησί της Σκύρου κατακτά και κατακτιέται από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας, Αγωγής και Εκπαίδευσης, του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και είναι στην λίστα με τις ελάχιστες περιοχές εκτός Πανεπιστημίου που ιδρύεται μόνιμα Θερινή Ακαδημία.

Η «Χρυσή» συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου φαίνεται και από τις δράσεις που επιλέγει. Το καλοκαίρι του 2016 πραγματοποιήθηκε η πρώτη στην χώρα Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών στο λιμάνι της Λιναριάς Σκύρου και μάλιστα με την αναγνώριση των Ηνωμένων Εθνών. Η δράση αυτή βραβεύτηκε στα βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017 και δέχτηκε συγχαρητήρια από κρατικούς φορείς, πολιτική ηγεσία, πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και την τοπική κοινωνία του νησιού της Σκύρου.

 

Ποιος είναι ο στόχος

Στόχος της Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών είναι η χάραξη ενός νέου δρόμου εκπαίδευσης που πρωτοπορεί για τα ελληνικά δεδομένα και βασίζεται στις ανάγκες εξειδίκευσης όσων εκπαιδεύουν σε θέματα Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας. Η Εξειδίκευση των νέων Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών αποσκοπεί στην διάχυση των αρχών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην τυπική, μη τυπική και άτυπη μορφή εκπαίδευσης.

 

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Περιβάλλοντος, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες συναφών σπουδών και σε όσους εργάζονται ή έχουν εργαστεί ως εκπαιδευτές, διερμηνείς, δημοσιογράφοι και ενδιαφέρονται να εμπλακούν ενεργά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στη τυπική της μορφή - Σχολεία, στη μη τυπική της μορφή - Περιβαλλοντικοί Διερμηνείς - Μουσεία, Πάρκα, Κρουαζιερόπλοια-Κατασκηνώσεις, στην άτυπη εκπαίδευση - Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

 

 

Ποιοι/-ες  είναι οι διδάσκοντες/-ουσες

Οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες του προγράμματος είναι μέλη ΔΕΠ τμημάτων ΑΕΙ, εξειδικευμένοι εκπρόσωποι του Δημόσιου Φορέα, επαγγελματίες δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, σκηνοθέτες, ψυχολόγοι, καθώς και ειδικοί περιβαλλοντικοί επιστήμονες.

 

Οι δράσεις της Θερινής Ακαδημίας

Οι δράσεις της Θερινής Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα θεωρητικά πλαίσια και μέσω της δυνατότητας για δράση διευρύνουν και εμπλουτίζουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες των εκπαιδευόμενων που επιθυμούν να εξειδικευτούν στον κλάδο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τονίζοντας μέσω ορθών προσεγγίσεων την επιτακτική ανάγκη υιοθέτησης διαφορετικών στάσεων, αντιλήψεων και νοοτροπίας για το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, από το 2016, πραγματοποιούνται μαθήματα προσομοιώσεων και παιχνίδια ρόλων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες. Παράλληλα, γίνονται ομιλίες από εκπροσώπους μεγάλων Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, όπου εμβαθύνουν στην δύναμη των περιβαλλοντικών εκπαιδευτών και στο ρόλο που έχουν για αλλαγή τρόπου ζωής και προαγωγή της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στην Υπεύθυνη Περιβαλλοντική Συμπεριφορά. Επίσης, πραγματοποιείται μονοήμερη εκδρομή με σκάφος και μαθήματα εν πλω, όπου γίνεται άσκηση προσομοίωσης αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης. Οι ομιλίες πραγματοποιούνται  με θέα το μπλε του Αιγαίου και με πλήθος διαδραστικών πρακτικών. Μια από αυτές τις πρακτικές είναι η πρακτική εμπειρία στην Ημερήσια Περιβαλλοντική Κατασκήνωση του Προγράμματος «ΣΚΥΡΟΣ».

 

Η δομή του προγράμματος σε θεματικές ενότητες

 

Θεματική Ενότητα 1:  Περιβαλλοντική Παιδεία

Θεματική Ενότητα 2:  Θεμέλια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Θεματική Ενότητα 3:  Επαγγελματικές Ευθύνες του Περιβαλλοντικού Εκπαιδευτή

Θεματική Ενότητα 4:  Σχεδιασμός και εφαρμογή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Θεματική Ενότητα 5:  Ενίσχυση της μάθησης και προώθηση της συμμετοχής

Θεματική Ενότητα 6:  Εκτίμηση και αξιολόγηση

 

Πιστοποιητικό

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης των 5 ECTS. Τα πιστοποιητικά παρακολούθησης απονέμονται μόνο εάν έχει πραγματοποιηθεί επιτυχώς η πλήρης υποχρεωτική παρακολούθηση του προγράμματος.

 

Ενδεικτικά σχόλια εκπαιδευόμενων των 2 ετών λειτουργίας της Θερινής Ακαδημίας

Τι σας εντυπωσίασε σχετικά με την Ακαδημία;

 • αποτέλεσε σταθμό για μένα τόσο λόγω της εκπαίδευσης που έλαβα από αξιόλογους και καταρτισμένους ανθρώπους, όσο και λόγω των εμπειριώνπου απέκτησα μέσα από την καθημερινότητα μου τις μέρες που διήρκεσε.

 

 • τα θέματα που αναπτύξαμε ήτανε μοναδικά και σε διαφορετικές κατευθύνεις και αντικείμενα, γεγονός που μας πρόσφερε μια πολυδιάστατη γνώση και μας έδωσε τροφή για σκέψη σε διάφορους τομείς και αντικείμενα.
 • δεν έλειψαν και οι εκδρομές, που αν και ευχάριστες και χαλαρωτικές, είχαν ως στόχο την βιωματική μας μάθηση μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα στα περιβαλλοντικά θέματα.

 

 • άνοιξε δρόμογια όλους τους φοιτητές για μελλοντική καριέρα πάνω στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, κάτι μοναδικό για την χώρα μας.

 

 • Στην ακαδημία κατάλαβα το ποσό σημαντικό είναι για την Ελλάδα να υπάρχουν σωστοί εκπαιδευτές, οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν  τις γνώσεις και το πάθος για το περιβάλλον στους πολίτες αλλά και στην επιστημονική κοινότητα.

 

 • παρακολούθησα για πρώτη φορά τη θερινή ακαδημία περιβαλλοντικών εκπαιδευτών και νιώθω πολύ τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να πάρω μέρος σε ένα σεμινάριο τέτοιου είδους.

 

 • το χαρακτηριστικό που έκανε την ακαδημία τόσο ξεχωριστή είναι το ευρύ φάσμα των γνωστικών αντικειμένων που συμπεριλαμβάνονταν σε αυτή. Η κάθε εισήγηση είχε το δικό της χαρακτήρα και "άγγιζε" τα περιβαλλοντικά θέματα από διαφορετικές πτυχές και οπτικές.

 

 • το φιλικό κλίμα που επικρατούσε χάρη στην μελετημένη και σωστή οργάνωση έκανε την κάθε μέρα πιο ιδιαίτερη από την άλλη και επέτρεψε να δημιουργηθούν σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σεβασμού.

 

 • θεωρώ πως η θερινή ακαδημία μου έδωσε όλα τα απαραίτητα ερεθίσματα τόσο σε θέματα εκπαίδευσης, επικοινωνίας και αγωγής όσο και σε γνώσεις και πληροφορίες πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ώστε να αισθάνομαι ικανός να ευαισθητοποιήσω περιβαλλοντικά διάφορες ομάδες ανθρώπων.

 

Θα προτρέπατε άλλους να την παρακολουθήσουν;

 • θα πρότεινα ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε έχει σχέση με το περιβάλλον αλλά και σε όποιον έχει ανησυχίες για το περιβάλλον να το παρακολουθήσει γιατί θα πάρει απίστευτες εμπειρίες και γνώσεις.

 

 • την ακαδημία πιστεύω πρέπει να την παρακολουθήσουν όλοι όσοι επιθυμούν μελλοντικά να ασχοληθούν με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, αγωγή και επικοινωνία.

 

 • μπορούν να την παρακολουθήσουν άτομα πολλών ειδικοτήτων, κάτι που καθιστά την ακαδημία σημαντική καθώς δίνει την ευκαιρία να συναντηθούν άνθρωποι διάφορων ειδικοτήτων, να ανταλλάξουν απόψεις και να προκύψουν εξαιρετικές συνεργασίες.

Πληροφορίες: Κωνσταντίνα Σκαναβή,

          Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης

         Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Email: cskanav@aegean.gr