Emerging Architectures and Key Technologies for 5G Networks - AegeanNetCom2017

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων
28 Αυγ 2017 έως 1 Σεπ 2017
Σάμος

Frédéric ChapronService Management Project Leader, Industrial Controls & Safety Systems Group, Beams Department, CERN, Switzerland

After first experiences in data network design and implementation, successively at Alcatel-Lucent (Paris, France) and Hewlett-Packard (Grenoble, France), Frédéric Chapron started its international carrier at the International Telecommunication Union, located in Geneva, Switzerland, where he was in charge of developing and coordinating the implementation of innovative ICT projects at ITU Telecom events, organised all around the World. In 2002, he joined CERN, the European Organisation for Nuclear Research, as a telecom engineer, and successfully led several large projects in traditional telephony, VoIP networks, and private GSM networks. In 2010, he was appointed, deputy group leader, of the CERN Communications Systems Group, in charge of the CERN data networks (50 000 active devices), fixed telephone network (12 000 users), the CERN private GSM network (6000 users), and the TETRA networks. In 2012, he supervised the implementation of TETRA radio network which aims at providing critical communication services for the CERN fire brigade and workers. An indoor localisation system was developed to address the issue of lone worker protection in the CERN underground infrastructure, which comprises more than 50 km of galleries. The innovative approach of this project was recognised by the industry through the award of two prices at the International TETRA Awards in 2014. In 2017, he joined the CERN Beams Department as Service Management Project Leader for the Industrial Controls & Safety Systems Group.


Αθανάσιος Γ. Κανάτας Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Ο Αθανάσιος Κανάτας έλαβε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από τη Σχολή ΗΜΜΗ/Υ του ΕΜΠ το 1991, το M.Sc. in Satellite Communication Engineering από το Πανεπιστήμιο του Surrey (UK) το 1992, και το Διδακτορικό Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από τη Σχολή ΗΜΜΗ/Υ του ΕΜΠ το 1997. Από το 1993 ως το 1994 εργάστηκε ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Το 1995 εργάστηκε ως τεχνικός διευθυντής έργου στην εταιρεία SPACETEC Ltd. Από το 1996 ως το 1999 εργάστηκε ως συνεργάτης ερευνητής στο Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του ΕΜΠ. Από το 1999 ως το 2002 εργάστηκε ως Ερευνητής Δ’ στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ. Το 2000 έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας OTESAT A.E. Το 2002 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς όπου και εργάζεται ως Καθηγητής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ανάπτυξη νέων ψηφιακών τεχνικών φυσικού στρώματος για Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα και ιδιαίτερα Ασύρματα και Δορυφορικά Συστήματα Επικοινωνιών. Το 2002 έγινε Senior Member του ΙΕΕΕ, ενώ το 1999 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Ελληνικού Chapter του Communications Society του ΙΕΕΕ.


Γεώργιος Κ. Καραγιαννίδης Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Γεώργιος Καραγιαννίδης είναι Διπλωματούχος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και Διδάκτωρ του ιδίου Τμήματος (1999). Από το 2000 έως τον Ιούνιο του 2004 εργαζόταν σαν Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Από το 2004 έως το 2009 ήταν Επικ. Καθηγητής, από το 2009 έως τον Μάιο του 2014 ήταν Αναπ. Καθηγητής και από τον Μάιο του 2014 είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχν. Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι κυριότερες ερευνητικές του  δραστηριότητες περιλαμβάνουν Ασύρματες Ψηφιακές Επικοινωνίες, Συνεργατικά Συστήματα Επικοινωνιών, Ασύρματες Οπτικές Επικοινωνίες, Δορυφορικές Επικοινωνίες, Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα MIMO, κ.ά. Έχει δημοσιεύσει και παρουσιάσει περισσότερα από 400 τεχνικά έγγραφα σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. Το έργο του έχει λάβει περισσότερες από 9400 αναφορές, με δείκτη h = 51. Ο Δρ. Καραγιαννίδης ήταν διακεκριμένος λέκτορας της IEEE Vehicle Technology Society (VTS), από την 1η Ιουλίου 2011 έως τις 31 Ιουνίου 2015 και είναι συνεργάτης της IEEE. Αναγνωρίζεται για τις "Συνεισφορές του στην ανάλυση απόδοσης ασύρματων επικοινωνιακών συστημάτων". Από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2015, ήταν ο αρχισυντάκτης των IEEE Communications Letters. Το έργου του έχει αναγνωριστεί ευρέως παγκοσμίως (highly-cited author) σε όλους τους τομείς του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και είναι αναγνωρισμένος (highly-cited) ερευνητής το 2015 και το 2016 από τον Thomson Reuters.


Σπύρος Λούβρος Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών 5G, Mobile Cloud & Network Services (MCNS), Κύπρος

Ο Δρ. Σπύρος Λούβρος κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα με εξειδίκευση στα κινητά δίκτυα, Master of Science με διάκριση στο RF Engineering με βραβείο για δύο χρόνια πλήρους υποτροφία από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης και Πτυχίο Φυσικής. Ο Δρ. Λούβρος κατέχει τη θέση του ανώτερου πιστοποιημένου συμβούλου και εκπαιδευτή συστημάτων για τεχνολογίες 3G / LTE / 5G RAN σε δίκτυα της Ericsson. Διαθέτει εκτενή εμπειρία σε τεχνικές συμβουλές σχετικές με τεχνολογίες LTE / LTE-A και 5G, καθώς και τεχνικά σεμινάρια, τεχνική υλοποίηση χαρακτηριστικών δικτύου 3G / LTE και προετοιμασία λύσεων. Έχει συμμετάσχει σε συγγραφικές εκδόσεις τεχνολογιών 3GPP και ακολουθεί τις προδιαγραφές 3GPP, 5GPPP και ITU-R. Πρόσφατα συμμετέχει σε έργα τεχνολογίας 5G ως αρχιτέκτονας συστημάτων και σύμβουλος υλοποίησης, με έμφαση στις υπηρεσίες M2M και IoT μέσω τεχνολογιών μικρών κυψελών και τεχνολογιών HetNet, λύσεων Cloud RAN και ασύρματων οπτικών επικοινωνιών (LiFi για εσωτερικές εφαρμογές IoT). Έχει εργαστεί στην Cosmote Α.Ε., ενώ ήταν Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής στο ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε μοντέλα ασύρματου / κινητού δικτύου και βελτιστοποίηση επιδόσεων, σχεδιασμός και διαστασιοποίηση χωρητικότητας δικτύου ραδιοπρόσβασης (WCDMA, HSPA + & LTE / LTE-A), ασύρματες οπτικές τεχνολογίες ως εφαρμογές LiFi (VLC) για εσωτερικούς χώρους LTE / 5G, στοχαστική μοντελοποίηση και βελτιστοποίηση στοχαστικών δικτύων με βάση μοντέλα Στατιστικής Φυσικής για ανάλυση πολυπλοκότητας τηλεπικοινωνιακού δικτύου, τεχνολογίες HetNet 5G με ανάπτυξη μικρών κυψελών και τεχνολογίες και αρχιτεκτονικές δικτύου Cloud Computing (C-RAN).


Λάμπρος Σαράκης Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Ο Λάμπρος Σαράκης έλαβε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το 1996, το M.Sc. στις επικοινωνίες και επεξεργασία σημάτων από το Imperial College, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το 1997, και το Ph.D. στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. το 2002. Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας). Πριν από την είσοδό του στο TEI Στερεάς Ελλάδας, ήταν Αναπληρωτής Ερευνητής (2008-2010) και Ερευνητικός Συνεργάτης (2004-2008) στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" και Ερευνητικός Συνεργάτης στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ (1998-2003). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την απόδοση αισθητήρων, κινητά αδόμητα δίκτυα, ασύρματα δίκτυα οχημάτων, εικονικοποίηση πόρων, διαχείριση κινητικότητας σε ετερογενή δίκτυα πρόσβασης, υποστήριξη QoS σε δίκτυα μεταγωγής πακέτων, χαρακτηρισμός κίνησης και ανάλυση και συνεργασία υλικού / λογισμικού για τον σχεδιασμό ενσωματωμένων συστημάτων.


Σταύρος Σταύρου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κύπρος

Ο Σταύρος Σταύρου κατέχει πτυχίο Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού Υπολογιστών από το HTI (Κύπρος), πτυχίο στον τομέα των Υπολογιστών και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου του Essex (Ηνωμένο Βασίλειο) και διδακτορικό δίπλωμα Ηλεκτρονικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Surrey (Ηνωμένο Βασίλειο). Οι διδακτορικές του σπουδές χρηματοδοτήθηκαν μέσω υποτροφίας από το Πανεπιστήμιο του Surrey. Από το 1997 έως το 2009 ήταν μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου του Surrey στο Κέντρο Συστημάτων Επικοινωνιών Έρευνας (Centre for Communication Systems Research - CCSR), όπου διεξήγαγε με την ερευνητική του ομάδα τις δραστηριότητες ασύρματης ραδιοκάλυψης και σχεδιασμού τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.


Χρήστος Τρανώρης Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο Δρ. Χρήστος Τρανώρης είναι ερευνητικό μέλος του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής και Διαχείρισης Δικτύων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Στόχος του εργαστηρίου είναι η διεξαγωγή έρευνας στον τομέα του Διαδικτύου, Peer-to-Peer και Διαχείρισης Δικτύων ενώ παράλληλα συμμετέχει σε αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Είναι Διπλωματούχος Μηχανικός του ιδίου τμήματος από το 1999. Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ το  2006 από το ίδιο τμήμα. Η Διδακτορική του Διατριβή εστιάζεται γύρω από την περιοχή των διεργασιών λογισμικού στην Σχεδίαση και Μοντελοποίηση  Βιομηχανικών Εφαρμογών με Τίτλο: «Ανάπτυξη Διεργασιών με χρήση Λογισμικού για Βιομηχανικές Εφαρμογές υποστηριζόμενο από το εργαλείο CASE»