Οικονομική Ολοκλήρωση – Ευκαιρία ή απειλή για το Μέλλον της Ευρώπης; - Sociotax2024

ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - Τμήμα Κοινωνιολογίας
1 Ιουλ 2024 έως 5 Ιουλ 2024
Διαδικτυακά

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

O Παναγιώτης Γ. Γρηγορίου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Είναι Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το 2001. Από το 2002, κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet περί το ίδιο αντικείμενο. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Institut des Hautes Etudes Européennes του Στρασβούργου καθώς και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Robert Schuman της ίδιας πόλης με αντικείμενο το Διεθνές Δίκαιο. Είναι, επίσης, διδάκτορας της Νομικής Σχολής (Δημόσιο Δίκαιο) του ίδιου Πανεπιστημίου.

Επαγγελματικά και ερευνητικά έχει απασχοληθεί ως Ερευνητής στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1984-1985), στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών (Αθήνα, 1989-1990) και στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ, Αθήνα, 1990-1998). Έχει διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος επί ευρωπαϊκών θεμάτων στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (1998-2001). Το 2006 ονομάσθηκε από την Γαλλική Κυβέρνηση Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques. Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής σε πολλά ξένα πανεπιστήμια (π.χ. Πανεπιστήμια Γενεύης, Nantes, Στρασβούργου, Ταγγέρης, Cadix, Université Catholique de Louvain, Laval, Sherbrooke, Κρακοβίας, κλπ).

Από το 2009 έως το 2013 διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου (EMUNI). Επίσης, υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση & Ευρωπαϊκές Κοινωνίες» (2008-2011, 2017-2020). Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2014-2017) και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου (2010-2012).

Διευθύνει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης και Έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Γεώργιος Παπαδημητρίου» (από το 2006 οπότε και ιδρύθηκε μετά από συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πανεπιστημίου Αιγαίου) καθώς και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Direct) Βορείου Αιγαίου, από το 2013 έως και σήμερα.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ, 2013-2014), ενώ κατέχει, από το 2020, την θέση του Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών και Διηύθυνε το Ευρωπαϊκό Ακαδημαϊκό Δίκτυο Jean Monnet Governance, Pluralism and Trans-nationalisation in Europe (GovUnet) κατά την περίοδο 2016-2019.

Κάτοχος δύο ευρωπαϊκών εδρών (2002-2009 και 2010-2013), εκ των οποίων η δεύτερη ad personam, καθώς και τριών μαθημάτων (modules) Jean Monnet (2013-2019) με αντικείμενα : Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Δίκαιο, Η συνοχή του ευρωπαϊκού κοινωνικοοικονομικού χώρου και Ευρωπαϊκό Δίκαιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει, σε ελληνική, γαλλική, ρουμανική και αγγλική γλώσσα, μονογραφίες, άρθρα και συμμετοχή σε συλλογικές εκδόσεις με εξαιρετική ποικιλότητα ως προς τo θεματικό τους αντικείμενο (ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο περιβάλλοντος, δίκαιο μειονοτήτων, δίκαιο των διεθνών οργανισμών, κλπ).

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΟΥΡΓΟΥΡΙΝΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ , Υποδιοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Κ. ΒΟΒΟΛΙΝΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο University College London.

Από το 1975 εργαζόταν στο μηνιαίο οικονομικό περιοδικό Βιομηχανική Επιθεώρησις, ως συντάκτης και βοηθός διεύθυνσης. Το 1990 αναλαμβάνει τα καθήκοντα της εκδότριας της (εν συνεχεία) Οικονομικής Επιθεώρησης και του αγγλικού Business File, ως τον Δεκέμβριο του 2022.

Μεγάλο μέρος του αρχείου της δημοσιογραφικής οικογένειας Βοβολίνη, δωρήθηκε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και στο Ιστορικό Αρχείο του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Είναι μέλος της της εκτελεστικής επιτροπής της European Business Press και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Ο Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στην Αθήνα, στο Στρασβούργο και το Καίμπριτζ - με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά θέματα και στα θέματα τύπου.

Έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Βήμα και την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ενώ διετέλεσε διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου.

Σήμερα είναι διευθυντής του περιοδικού Οικονομική Επιθεώρηση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΤΟΣ

Ο Γεώργιος Μπούτος γεννήθηκε το 1954 στο Μακρυχώρι του Δήμου Τεμπών. Σπούδασε Οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή. Απασχολήθηκε επί τετραετία στον ιδιωτικό τομέα και από το έτος 1985 υπηρέτησε στο Υπουργείο Οικονομικών. Διετέλεσε Οικονομικός Επιθεωρητής και, από το έτος 2011 μέχρι τα μέσα του 2021, οπότε και αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης, διετέλεσε Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επεξεργασίας Νομοθετικών Πράξεων και Κανονιστικών Διοικητικών Πράξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Επί σειρά ετών υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Νομισματικής Εταιρείας (Ε.Ν.Ε./Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε εκδόσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών («Η ιστορική διαδρομή της νομισματικής μονάδας στην Ελλάδα», 2002), του Μουσείου Μπενάκη (6, 2006, περιοδική δίγλωσση), καθώς και στα Νομισματικά Χρονικά, περιοδικό που, στον τομέα του, συγκαταλέγεται στα εγκυρότερα του κόσμου, με αρθρογράφους διαπρεπείς Έλληνες και ξένους αρχαιολόγους και νομισματολόγους και με συνδρομητές τις σπουδαιότερες πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες της υφηλίου. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το έργο του Παιχνίδι με το σύστημα. Σύντομη έρευνα περί της φύσεως και των αιτιών της καταρρεύσεως των εθνών (2022).

Το βιβλίο προλογίζεται  από τον κύριο Λέανδρο Ρακιντζή, αρεοπαγίτη ε.τ. Επίσης,από τις εκδόσεις Λειμών κυκλοφορεί το βιβλίο του Μικρό Εγχειρίδιο για τη Διαφθορά στη Δικαιοσύνη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ

Ο Γιώργος Παγουλάτος είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Bruges. Είναι Μονίμος Αντιπρόσωπος στη Μ.Ε.Α. Ο.Ο.Σ.Α. και έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) από το 2019, και διετέλεσε Αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ από το 2013. Είναι Σύμβουλος Ευρωπαϊκών θεμάτων της Προέδρου της Δημοκρατίας από το 2020, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες από το 2015.

Έχει διατελέσει μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και φορέων της κοινωνίας πολιτών. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και κατέχει Μάστερ και Διδακτορικό Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου φοίτησε ως Rhodes scholar. Διετέλεσε ερευνητικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ (1998-99) με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, και έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Διετέλεσε Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμμένου (2011-2012). Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΡΙΜΠΗΣ

ΜΑΡΙΑ - ΕΛΕΝΗ ΣΥΡΜΑΛΗ

Η Μαρία-Ελένη Συρμαλή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει διατελέσει Πανεπιστημιακός Υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει, επίσης, εκπονήσει Μεταδιδακτορική Έρευνα στα ανωτέρω Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Το επιστημονικό της έργο έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Είναι κριτής και μέλος της συντακτικής επιτροπής διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Το ερευνητικό της έργο έχει παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

ΜΑΡΙΑ Π. ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Οικονομολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είναι πτυχιούχος Οικονομολόγος από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Κατέχει δυο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών α) ΜΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και β) ΠΜΣ στις Ευρωπαϊκές Κοινωνίες και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το 2018 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην ΑΣΠΑΙΤΕ (ΕΠΠΑΙΚ) από όπου απέκτησε Δίπλωμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης με άριστα. Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από το 2015.

Εργάσθηκε ως επιχειρησιακό- διοικητικό προσωπικό στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου (EASO) και ως βοηθός λογιστή στη Διεθνή οργάνωση International Rescue Committee. Έχει συνεργασθεί με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια διαχείρισης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούσαν την Υπεύθυνη Καινοτομία, το Περιβάλλον και τη Δημόσια Διοίκηση (Πρόγραμμα FARINN, Climadapt, Effect). Έχει συμβάλλει με τις ερευνητικές της δεξιότητες στη διεξαγωγή ερευνών κοινής γνώμης υπό την αιγίδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται παράλληλα ως εκπαιδευτικός ενηλίκων σε Δημόσια ΙΕΚ. Πραγματοποίησε τη πρακτική της άσκηση στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στο τμήμα των Στεγαστικών Δανείων, κεντρικό παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Από το 2018 εργάζεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ως εφοριακός.

Μιλάει δυο γλώσσες, Αγγλικά (Proficiency) και Γαλλικά (Sorbonne) , σε άριστο επίπεδο. Είναι άριστη χρήστρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (πτυχίο ECDL Expert) και προγραμμάτων ανάλυσης στατιστικών δεδομένων (SPSS).

Στα πλαίσια των Πανεπιστημιακών σπουδών της έχει διερευνήσει επιστημονικά θέματα που αφορούν τη διοίκηση επιχειρήσεων, την εκπαίδευση προσωπικού, τις χρηματιστηριακές αγορές , την οικονομική κρίση, τη περιφερειακή ανάπτυξη και άλλα φλέγοντα οικονομικά ζητήματα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, έχοντας παρουσιάσει εργασίες σε αρκετά Ελληνικά και Διεθνή Επιστημονικά συνέδρια μερικές από τις οποίες έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά μεταξύ των οποίων: α)η επιστημονική εργασία με θέμα «Tax fraud in Europe of Human Rights» δημοσιεύτηκε στο Human Rights, Migration and European Values at the GovUnet Working papers Volume 5 of Eurasia Publications, Athens 2019, ISBN 978-318-5439-05-7 β) η επιστημονική εργασία «Information transfer through training in franchising enterprises» δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Procedia Social and Behavioral Sciences, τεύχος 73, έτος 2013. Σελ.625-633 (co-author Sarantinoudi I.) γ) η εργασία «Η περιχαράκωση των μάνατζερ στις Ευρωπαϊκές Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις» δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Αστρολάβος, τεύχος 23, έτος 2015.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ - ΤΑΞΙΑΡΧΟΥΛΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Πτυχιούχος Οικονομολόγος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Κάτοχος δυο μεταπτυχιακών τίτλων: α) ΜΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων για Στελέχη, β) Ευρωπαϊκές Κοινωνίες και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Εισήχθη με κατατακτήριες εξετάσεις για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου στην επιστήμη της Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το 2022.

Έχει εργαστεί σε ΜΚΟ και Α.Ε. ως υπεύθυνη προμηθειών, στο λογιστήριο και σε τμήματα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Στο Πανεπιστήμιο έχει συμμετέχει στη διεξαγωγή ερευνών κοινής γνώμης καθώς και στην ανάλυση των αποτελεσμάτων με τη χρήση στατιστικών πακέτων.

Τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα κινούνται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διακυβέρνησης.