ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ και ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ: Σύγχρονες Τάσεις στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής - MedFood2012
Πρόγραμμα Θερινού Σχολείου
Κυριακή, 26/8/2012
Άφιξη: Συνάντηση γνωριμίας και καλωσόρισμα
Εισαγωγική ενημέρωση και παραλαβή εκπαιδευτικού υλικού (18.00-21.00)
Νυχτερινή βόλτα και ξενάγηση στη Μύρινα
Δευτέρα, 27/8/2012
1η ΘΕ: Το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Μεσογείου γενέτειρα αξιών, αγαθών και υπηρεσιών
Πρωί
- Εκπαίδευση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εκμάθησης και αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Γ. Βάσιος, Κ. Γιαγκίνης, 09.00-13.00)
Απόγευμα
- Μεσόγειος - Αβιοτικό Περιβάλλον και Επίδραση στη Βιοποικιλότητα (Ν. Ζούρος, 15.00-16.00)
- Διατήρηση της Φύσης: οι Βιοτικοί Πόροι ως Κριτήριο Προστασίας (Π. Δημητρακόπουλος, 16.00-17.00)
- Θαλάσσια Οικοσυστήματα και Διαχείριση Αποθεμάτων Αλιείας (Γ. Κόκκορης, 17.00-18.00)
- Η Αξία της Βιοποικιλότητας: Θρίαμβος της Ρητορικής, Αποτυχία της Πολιτικής (Α. Τρούμπης, 18.00-19.00)
- Αγροτική ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την Ελληνική Γεωργία στην Παγκοσμιοποιημένη Γαστρονομία (ή το αντίστροφο;) (Λ. Λουλούδης, 19.00-21.00) & Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης
Τρίτη, 28/8/2012
2η ΘΕ: Μεσογειακά τρόφιμα: παραγωγή, διατροφική αξία και ποιότητα προϊόντων
Πρωί
- Ελαιόλαδο: Η Βασική Λιπαρή Ύλη της Μεσογειακής Διατροφής και η Διατροφική της Αξία (Χ. Καραντώνης, 9.00-10.00)
- Η Ενδογενής Μικροχλωρίδα των Ελληνικών Παραδοσιακών Τροφίμων – Ένα Θησαυροφυλάκιο Προβιοτικών και Προστατευτικών Καλλιεργειών (Ε. Τσακαλίδου, 10.00-11.00)
- Φρούτα και Λαχανικά: Φυσικά Λειτουργικά Τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής (Δ. Μακρής, 11.00-12.00)
- Βότανα και Μπαχαρικά Μεσογειακής Χλωρίδας: Aιθέρια Έλαια και Ενεργά Συστατικά αυτών ως Φυσικές Αντιμικροβιακές Ουσίες στα Τρόφιμα (Ε. Γκιαούρης, 12.00-13.00)
Απόγευμα
- Οι Πολλές Διαστάσεις της Ασφάλειας των Τροφίμων (Γ. Μπόσκου, 15.00-16.00)
- Επιχειρηματικότητα, Χρηματοδότηση και Εξωστρέφεια στον Τομέα των Τροφίμων (Ι. Αντωνιάδης, 16.00-18.00)
- Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Πράσινη Επιχειρηματικότητα στον Τομέα των Τροφίμων (Α. Χύμης, 18.00-19.00) & Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης
Επίσημη Τελετή Έναρξης Θερινού Σχολείου (20.00-22.00)
Τετάρτη, 29/8/2012
2η ΘΕ: Μεσογειακά Τρόφιμα: παραγωγή, διατροφική αξία και ποιότητα προϊόντων
Πρωί
Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες
- Επίσκεψη σε τοπική μονάδα παρασκευής παραδοσιακών παξιμαδιών (09.00-12.00)
- Επίσκεψη σε Βιολογικό Αμπελώνα (12.00-14.00)
- Διάλεξη με θέμα: Οίνος: Ένα Ισχυρό Εκχύλισμα με Ευεργετικές Ιδιότητες για την Υγεία (Δ. Μακρής, 14.00-15.00)
Απόγευμα
- Εκπαιδευτική Δραστηριότητα: Τροφικές Αλυσίδες και Συστημική Ανάλυση (Γ. Βάσιος, 18.00-20.00)
Πέμπτη, 30/8/2012
3η ΘΕ: Μεσογειακή Διατροφή: ένα πολύτιμο εργαλείο για την προστασία της υγείας του σύγχρονου ανθρώπου
Πρωί
- Μεσογειακή Διατροφή και Αθηροσκλήρωση: Μια Νέα Προσέγγιση (Κ.Α. Δημόπουλος, 9.00-10.00)
- Ο Ρόλος της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής στην Υγεία του Σύγχρονου Ανθρώπου (Σ. Αντωνοπούλου, 10.00-11.00)
- Η Μεσογειακή Διατροφή: Πηγή Φλαβονοειδών Υψηλής Βιολογικής Δράσης (Θ. Φώτσης, 11.00-12.00)
- Μεσογειακή Διατροφή και Δυσλιπιδαιμίες (Μ. Μαντζουράνη, 12.00-13.00)
Απόγευμα
- Μεσογειακή Διατροφή και Μεταβολικό Σύνδρομο (V. Yumuk, 15:00-16.00)
- Μεσογειακή Διατροφή και Αθηροθρόμβωση (Α. Τσελέπης, 16.00-17.00)
- Μεσογειακή Διατροφή και Παχυσαρκία (Δ. Κιόρτσης, 17.00-18.00)
- Μεσογειακή Διατροφή και Καρκίνος: Σύγχρονα Πειραματικά Δεδομένα (Σ. Θεοχάρης, 18.00-19.00) & Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης (19.00-21.00)
Παρασκευή, 31/8/2012
3η ΘΕ: Μεσογειακή Διατροφή: ένα πολύτιμο εργαλείο στην προστασία της υγείας του σύγχρονου ανθρώπου
Πρωί
- Άσκηση, Υγειά, Ποιότητα Ζωής και Διατροφικά Χαρακτηριστικά Ατόμων με Αναπηρία (Χ. Ευαγγελινού, 9.00-10.00)
- Μεσογειακή Διατροφή και Υψηλός Αθλητισμός (Ε. Κοϊδου, 10.00-11.00)
- Επισκόπηση Διαλέξεων - Προετοιμασία για την Αξιολόγηση (Κ. Γιαγκίνης, Γ. Βάσιος, 11.00-15.00)
Απόγευμα
- Εξέταση και Αξιολόγηση συμμετεχόντων (16.00-19.00)
Εκδήλωση ολοκλήρωσης του Θ.Σ. (20.00-21.00)