Νέα Mέσα στην Τέχνη - XARTS2013

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
11 Ιουλ 2013 έως 21 Ιουλ 2013
Σύρος

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Βασικός εισηγητής- Maurice Benayoun

Από τους μεγαλύτερους διαδραστικούς καλλιτέχνες παγκοσμίως, ο Δρ. Μπεναγιούν διδάσκει στο City University of Hong Kong- Creative Media School. Το μεγάλο και σημαντικό καλλιτεχνικό έργο του έχει παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα μουσεία, εκθέσεις και φεστιβάλ διαδραστικής τέχνης και έχει βραβευθεί με τα μεγαλύτερα διεθνή βραβεία. Εκπρόσωπος της ανοικτής τέχνης (Open Art), έχει τιμηθεί με πολλές βιβλιογραφικές αναφορές και μονογραφίες, όπως η πρόσφατη Benayoun: Open Art (2011).

 

Προσκεκλημένος ομιλητής- Roy Ascott

Από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς των νέων μέσων στην τέχνη, ο Δρ Άσκοτ ενδιαφέρεται για τη φιλοσοφία και την αισθητική των τεχνολογικών εκφραστικών μέσων. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων και επιστημονικών άρθρων στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο και εξακολουθεί να επιβλέπει και να κατευθύνει νέους ερευνητές σε θέματα του ενδιαφέροντός του.

 

Προσκεκλημένη ομιλήτρια- Anne-Marie Duguet        

Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Paris 1 (UFR des Arts Plastiques et Sciences de l'Art) και διευθύντρια της συλλογής anarchive, που εκδίδει βιο-εργογραφίες διαδραστικών καλλιτεχνών σε μορφή DVD-Rom για λογαριασμό του Κέντρου Τέχνης Ζώρζ Πομπιντού. Η κ. Duguet έχει την επιστημονική εποπτεία του έργου στο πλαίσιο του εργαστηρίου L.A.M. (Laboratoire des Arts et Médias) του Πανεπιστημίου Paris 1. Η κ. Duguet είναι επίσης Διευθύντρια του εργαστηρίου, Επιμελήτρια εκθέσεων διεθνούς εμβέλειας για την Τέχνη και τις Νέες Τεχνολογίες, έχει εκδόσει σημαντικά βιβλία σχετικά με τις καλλιτεχνικές εφαρμογές των νέων τεχνολογιών μεταξύ των οποίων: "Jean Christophe Averty", "Les Paysages virtuels", "Jeffrey Shaw. From expanded Cinema to Virtual Reality".

 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (δείτε επίσης οργανωτική επιτροπή)

Δημήτρης Γκινοσάτης

Ο Δημήτρης Γκινοσάτης διδάσκει αισθητική και φιλοσοφία των νέων μέσων στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ψηφιακές Μορφές Τέχνης της ΑΣΚΤ. Είναι επισκέπτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Μακ Λιούαν στο Τορόντο του Καναδά.

Ααρών Κοέν

Ο Ααρών Κοέν σπούδασε αρχιτέκτονας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1998) και πήρε το 1ο βραβείο για τη Διπλωματική του εργασία από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Συνέχισε τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη όπου πήρε Μάστερ Αρχιτεκτονικής ΜArch από το Pratt Institute (2000) και Μάστερ Επαγγελματικών Σπουδών στις Διαδραστικές Τηλεπικοινωνίες MPS Interactive Telecommunications, από το New York University (2001). Έχει εργαστεί στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη (Christian Hubert Studio, Asymptote Architecture). Ειδικότερα έχει ασχοληθεί με ψηφιακά διαδραστικά μέσα όταν αυτά σχετίζονται με την αρχιτεκτονική και τη μεταμορφώνουν.

Έχει συμμετάσχει και βραβευθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και εκθέσεις. Μερικές από τις διακρίσεις του περιλαμβάνουν έπαινο στο διεθνή διαγωνισμό Ψηφιακής Αρχιτεκτονικής (FEIDAD, Ταϊβάν), 2ο Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό διαδραστικού σχεδιασμού (Embodiment and Expression - Intel, Όρεγκον), ενώ έχει στο ενεργητικό του συμμετοχές στο συλλογικό εκθεσιακό τμήμα της Biennale Βενετίας (Less Aesthetics More Ethics, Βενετία), στην ‘Eκθεση User Illusion, Νέα Υόρκη και στο Petrobras Virtual Reality Show, Ρίο ντε Τζανέιρο.

Είναι εντεταλμένος Λέκτορας 407 στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου διδάσκει από το 2007 αρχιτεκτονικές προεκτάσεις και εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας στους φοιτητές Αρχιτεκτονικής. Έχει διδάξει επίσης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. μαθήματα σχετικά με τη χρήση υπολογιστών στην αρχιτεκτονική (2003-2007).

Εργάζεται ως αρχιτέκτονας στην Αθήνα. Είναι μέλος της εταιρείας αρχιτεκτονικών μελετών studio12architecture [www.studio.gr] με την οποία έχει εκπονήσει σειρά μελετών που αφορούν ιδιωτικά και δημόσια έργα.

Το 2011 έχει επιμεληθεί μαζί με τον Άγγελο Φλώρο το βιβλίο "Δρώμενα Πληκτρολογίου: Αρχιτεκτονική και Πληροφορία, Μία εισαγωγή στο Physical Computing" εκδόσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας/Futura.

 

Ελένη Μούρη

Επίκουρη Καθηγήτρια, Σχολή ΣΓΤΚΣ Τμήμα Γραφιστικής animation

Πτυχία

Σ.Γ.Τ.Κ.Σ., τμήμα Γραφιστικής, TEI Αθήνας, C.P.F. (Centro Professionale per la Technica Cinetelevisiva) Μιλάνο, Ιταλία,Master of Science με θέμα: «Μέθοδος διδασκαλίας κινουμένου σχεδίου». Πανεπιστήμιο Novi Sad, Σερβία,Ph.D. με θέμα: «To animation στην διαφήμιση. Συνθήκες εμπειρία και παραγωγή στην Ελλάδα». Πανεπιστήμιο Novi Sad, Ακαδημία Καλών Τεχνών Βελιγραδίου, Σερβία.

Επαγγελματικές Συνεργασίες: Από το 1978 – 1995 animator (Free lancer) σε Ελληνικές εταιρίες παραγωγής διαφημίσεων με animation, Κουνούπι, Κουάκ, Blitz, Artoon.

Δημοσιεύσεις: FRAME by FRAME” - NEXUS PUBLICATIONS 2004 και 2009, 1960 -2000 Ελληνικό Animation - NEXUS PUBLICATIONS 2013 Κοινοί τόμοι: INFORMANIMATION 2011, INFORMANIMATION 2012 Συνέδρια: 4ο διεθνές φωτογραφικό συνέδριο Τήνου, 6ο ICODL συνέδριο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. www.icodl.gr 2011,

Σεμινάρια: Σε διεθνή φεστιβάλ σε Αθήνα, Genova, Σύρος, Belgrade.

LLP Erasmus διδασκαλία για το animation: ΜΟΜΕ (Moholy Nagi) Budapest 2009, Universita di Sassari, Facolta di Architettura, Dipartamento di Design 2010 Καλοκαιρινό σχολείο ANIMATTI,WARMINSKO- MAZURSKI W OLSZTYNIE Olsztyn 2011 Διδασκαλία σε workshop: Universita di Sassari, Dipartamento di Design, 15 ημέρες IP LLP Erasmus INFORMANIMATION 2011, 2012,2013 http://informanimation.eu. Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τμήμα Ήχου και Εικόνας ABIANT CREATIVITY Κέρκυρα, 10 ημέρες 2011. http://ambiant.earlab.org και Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τμήμα Ήχου και Εικόνας – Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ΑΣΚΤ 9 ημέρες http://extending.earlab.org

.

Άρης Μπέζας

Μηχανολόγος μηχανικός και διδακτορικός στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας με πεδίο εφαρμογής τις οπτικοακουστικές και διαδραστικές ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις με ανοικτό λογισμικό.

Βασίλης Μπούζας

Ο Βασίλης Μπούζας είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Καλές Τέχνες (MFA in computer graphics and interactive media) στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.)και του Ιδρύματος Fulbright (1997). Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ΑΣΚΤ και πτυχιούχος μηχανικός του Ε.Μ.Π. Εργάστηκε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας (2004-11). Σήμερα εργάζεται στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Φώτης Ραφτόπουλος

Γεννήθηκε το 1961 στην Αλεξάνδρεια. Το 1979 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψε για να σπουδάσει γλυπτική στην ΑΣΚΤ με καθηγητή τον Θεόδωρο Παπαγιάννη. Την περίοδο 2000-2002 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Π.Μ.Σ. «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της ΑΣΚΤ.

Γλυπτά του έχουν τοποθετηθεί στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας στην Γλυφάδα και τον Σταθμό Νέας Ιωνίας του ΗΣΑΠ (δύο βραβεία μετά από ανοιχτό διαγωνισμό). Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και συμπόσια γλυπτικής, μεταξύ άλλων: International Sculpture Symposium of Delphi 1977, International Sculpture Symposium of Cyprus 1999, GLORIA Gallery (Λευκωσία 2002), ARTIO Gallery (Αθήνα 2003), 3rd International Student Triennale (Κωνσταντινούπολη 2003), Project DUST - Artb Group (Βέλγιο/Ιρλανδία/Ολλανδία 2003 και Αθήνα/Βόλος 2004), E-DAYS: Virtual Images and Reality (Πανεπιστήμιο Αθηνών 2005) Batagianni Gallery ατομική έκθεσή με τίτλο «Γλυπτική» (Αθήνα 2012),

Από το 2003 διδάσκει (με σύμβαση Π.Δ. 407) το εργαστηριακό μάθημα «Τρισδιάστατα Γραφικά και Συνθετική Κίνηση» στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της ΑΣΚΤ.

 

Κωνσταντίνος Τηλιγάδης

Γεννήθηκε στη Αθήνα το 1967. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. (1990-99) στα εργαστήρια ζωγραφικής Ν. Κεσσανλή και σκηνογραφία Γ. Ζιάκα. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ (1994-95) παρακολούθησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Σεβίλλης Ισπανίας τα εργαστήρια, ζωγραφικής, γλυπτικής, μοντέλο σε κίνηση και φωτογραφίας. Το διάστημα (2000-03) σπουδές στο μεταπτυχιακό της Α.Σ.Κ.Τ. ψηφιακές μορφές τέχνης. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε επιλεγμένους χώρους και φεστιβάλ τέχνης, έχει βραβευθεί με ένα διεθνές πρώτο βραβείο το 2004 Olympic Truce Through Painting (2004) Δαμασκός Συρία. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, μουσεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δίδαξε από το (1998-2000) και (2003-2009) στο προπτυχιακό στην Α.Σ.Κ.Τ. Από το (2006) διδάσκει στο Ψ.Μ.Τ στην Α.Σ.Κ.Τ. και από το (2007) Τ.Ε.Ι. Αθήνας στο τμήμα Γραφιστικής. Το 2012 διορίστηκε στην βαθμίδα Επικούρου καθηγητή στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

 

Άγγελος Φλώρος

O Άγγελος Φλώρος σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1997), ολοκληρώνοντας τη διπλωματική εργασία σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Enric Miralles με τον οποίο και συνεργάστηκε στη Βαρκελώνη για δύο χρόνια (1996-1997). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη, στον τομέα των Διαδραστικών Τηλεπικοινωνιών (Interactive Telecommunication Program) στην Tisch School of the Art του πανεπιστημίου NYU (2002), όπου και ξεκίνησε ερευνητική δραστηριότητα στην ενσωμάτωση καινοτόμων εφαρμογών της επιστήμης της πληροφορίας και του physical computing στην Αρχιτεκτονική.

Από το 2004, ως εντεταλμένος λέκτορας διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μαθήματα που σχετίζονται με την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, την αναπαράσταση και την κατασκευή.

Έχει αναπτύξει πληθώρα ερευνητικών εφαρμογών με έμφαση στα διαδραστικά περιβάλλοντα. Από το 2006 συνεργάζεται με το Εκπαιδευτικό Τεχνολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εφαρμογές για το Εκπαιδευτικό Πάρκο Ρομποτικής για Παιδιά «Πολυμήχανον». Συνεργάστηκε επίσης και υλοποίησε πληθώρα διαδραστικών εφαρμογών για την Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Επιδαύρου, το Μουσείο Μυκηνών, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας, τις εκδόσεις Δομή, και πολλούς άλλους δημόσιους οργανισμούς, και ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Συμμετείχε στις διεθνείς εκθέσεις, Prague Quaderenniale 2003, Venice Biennale 2006, 1η Thessaloniki Biennale 2008.

Το 2011 έχει επιμεληθεί μαζί με τον Ααρών Κοέν το βιβλίο "Δρώμενα Πληκτρολογίου: Αρχιτεκτονική και Πληροφορία, Μία εισαγωγή στο Physical Computing" εκδόσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας/Futura.