Νέα Mέσα στην Τέχνη - XARTS2013

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
11 Ιουλ 2013 έως 21 Ιουλ 2013
Σύρος

Την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην Τέχνη ακολουθεί ιστορικά η ενσωμάτωσή τους σε νέα αισθητικά σχήματα και καλλιτεχνικούς πειραματισμούς. Διευρύνονται οι καλλιτεχνικοί ορίζοντες και δημιουργείται επίσης ένα νέο εκπαιδευμένο κοινό που απολαμβάνει τα νέα έργα τέχνης στη νέα μορφή τους (π.χ. άϋλη ή εφήμερη). Ιδιαίτερα οι ψηφιακές τεχνολογίες, επέκτειναν τις δυνατότητες αλληλεπίδρασης έργου, δημιουργού και κοινού, διαμορφώνοντας πρωτόγνωρες πρακτικές επέκτασης των εκφραστικών δυνατοτήτων όλων των μερών του συστήματος.

Το θερινό σχολείο ΝΕΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ επιχειρεί να εφαρμόσει όλες τις σύγχρονες μεθόδους ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας στις Τέχνες με χρήση υπολογιστικών εργαλείων ανοικτού κώδικα, υλοποιώντας περιβαλλοντικά αυτόνομα συστήματα και κατάλληλες διεπαφές με το ανθρώπινο σώμα, καθοδηγούμενα όμως από ένα καλλιτεχνικό σχέδιο. Στη διάρκεια του προγράμματος, το προτεινόμενο εκ μέρους του φοιτητή καλλιτεχνικό έργο θα δοκιμαστεί ως σχεδιαστικό κείμενο και θα επιλεγούν οι κατάλληλες τεχνολογικές υποδομές και εργαλεία για την υλοποίησή του με βάση τα διαθέσιμα εργαλεία και τις δεξιότητες των διδασκόντων και των διδασκομένων. Η επέκταση της αντίληψης του καλλιτέχνη ως προς τις δυνατότητες των νέων μέσων και η ανάληψη εκ μέρους του δημιουργικής δράσης είναι το κύριο ζητούμενο του θερινού σχολείου. Οι δυνατότητες αυτές εκτείνονται σε όλες τις κατηγορίες σχεδίασης ενός καλλιτεχνικού έργου. Στο περιεχόμενο γίνεται π.χ. αναφορά στη νέα μυθοπλασία (Games), στην εικαστική προσέγγιση δίνεται έμφαση στις υβριδικές προσεγγίσεις, στις διεπαφές ενθαρρύνεται η πολυλειτουργικότητα, στην εμπειρία χρήστη επιδιώκεται η βιωματική ενσωμάτωση στο έργο-σύστημα, στην τεχνική υλοποίηση υποστηρίζονται τα εργαλεία ανοικτού κώδικα, στην στρατηγική προβολής και προώθησης επιλέγεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δικτύωση με διεθνείς δικτυακές κοινότητες. Οι φοιτητές θα χωριστούν σε ομάδες 4-5 ατόμων που θα υλοποιήσουν ένα συλλογικό έργο η καθεμία. Οι ομάδες θα επιλεγούν με βάση την ανάλυση των έργων που θα υποβάλλουν για τη συμμετοχή τους στο θερινό σχολείο.

 Για πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο xarts2013@aegean.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .