Mediterranean Foods: Nutritional Benefits and Values - MedFood2017
SCHOOL OF THE ENVIRONMENT - Department of Food Science and Nutrition
25 Jun 2017 to 30 Jun 2017
Lemnos
Το Θερινό Σχολείο θα αναπτυχθεί σε τέσσερεις θεματικές ενότητες:
- Θεματική 1η - Βιοτικοί Πόροι: Χρήσεις και Αξίες
- Θεματική 2η - Αγροτική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα
- Θεματική 3η - Διατροφική Αξία των Μεσογειακών Τροφίμων
- Θεματική 4η - Η Διατροφή στην Υπηρεσία της Υγείας του Ανθρώπου
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Θ1 - Βιοτικοί Πόροι: Χρήσεις και Αξίες
- Βιοτικοί Πόροι: χρήσεις, αξίες, οικοσυστημικές υπηρεσίες και χώρος (Βάσιος)
- Βιοποικιλότητα, λειτουργία των οικοσυστημάτων και υπηρεσίες (Δημητρακόπουλος)
- Αναβαθμίδες του Αιγαίου την εποχή της κρίσιμης μετάβασης (Πετανίδου)
- Η μεταπολεμική εξέλιξη των χρήσεων και της κάλυψης γης: η περίπτωση των γεωργικών και κτηνοτροφικών χρήσεων (Δέτσης)
- Διατροφικοί πόροι: αποτιμώντας το ανεκτίμητο! (Τρούμπης)
- Τεχνολογίες αιχμής στην υπηρεσία της διατήρησης και διαχείρισης των βιοτικών πόρων (Ζευγώλης & Βάσιος)
- Στρογγυλή Τράπεζα 1ης Θεματικής (Βάσιος)
Θ2 - Αγροτική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα
- Ολοκληρωμένη διαχείριση των συστημάτων πρωτογενούς παραγωγής (Βάσιος)
- Αγροδιατροφικό σύστημα και Περιβάλλον: Το νέο τοπίο (Βλάχος)
- Πράσινες Επιχειρήσεις - Πράσινη Επιχειρηματικότητα (Χατζηαντωνίου)
- Μεσογειακά τρόφιμα και εξωστρέφεια: 8 βήματα για εξαγωγές (Αντωνιάδης)
- Ηλεκτρονική μάθηση (online learning) για επιχειρηματικότητα (Filiou)
- Στα μονοπάτια των τοπικών ποικιλιών: από την παράδοση στις σύγχρονες διεθνείς προκλήσεις (εκπαιδευτική επίσκεψη σε οινοποιείο) (Βάσιος & Γιαγκίνης)
- Παράγοντες Καινοτομίας στην αλυσίδα των τροφίμων (Σακαλή)
- Στρογγυλή Τράπεζα 2ης Θεματικής (Βάσιος)
Θ3 - Διατροφική Αξία των Μεσογειακών τροφίμων
- Αξιοποίηση φυτοχημικών μεσογειακής χλωρίδας στον έλεγχο των παθογόνων βιο-υμενίων για την προάσπιση της ασφάλειας των τροφίμων (Γκιαούρης)
- Διατροφική αξία ιχθυηρών - Παραγωγή λειτουργικών ειδών ιχθυοτροφείου (Νασοπούλου)
- Διατροφική αξία φρούτων και λαχανικών της Μεσογείου (Βότση)
- Φαρμακοθρεπτικά συστατικά φυτικής προέλευσης της Μεσογείου: πολύτιμα εργαλεία για την ανακάλυψη νέων φαρμακομορίων (Γιαγκίνης)
- Πιστοποίηση προέλευσης και ταυτότητας παραδοσιακών μεσογειακών προϊόντων (Τσοπέλας)
- Στρογγυλή Τράπεζα 3ης Θεματικής (Γιαγκίνης)
Θ4 - Η διατροφή στην υπηρεσία της υγείας του ανθρώπου
- Μεσογειακή Διατροφή και σκλήρυνση κατά πλάκας (Τρύφωνος)
- Μεσογειακή Διατροφή και καρκίνος (Μαντζώρου)
- Στρατηγικές διατροφικής παρέμβασης στα παιδιά (Παυλίδου)
- Πρόληψη και προαγωγή της υγείας με άξονα την διατροφή και την στοματική υγεία (Φασούλας)
- Διατροφική αξιολόγηση ασθενών με νευροεκφυλιστικά νοσήματα: ο πολύτιμος ρόλος της Μεσογειακής Διατροφής (Γιαγκίνης)
- Μεσογειακός τρόπος ζωής και οστικός μεταβολισμός (Τέντα)
- Διατροφική Επιδημιολογία: Αλήθειες και Μύθοι για το ρόλο των διατροφικών συστατικών στη Δημόσια Υγεία (Κοντογιώργης)
- Η βιοποικιλότητα στην υπηρεσία της φαρμακευτικής επιστήμης (Τσαντίλη-Κακουλίδου)
- Χημική βιολογία βιταμινών και υγεία του ανθρώπου (Δημόπουλος)
- Η ρύπανση του περιβάλλοντος ως ανασταλτικός παράγοντας για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας (Καβαντζάς)
- Αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων και τροφίμων (Ποντίκη)
- Στρογγυλή Τράπεζα 4ης Θεματικής (Γιαγκίνης)
Αξιολόγηση
- Αξιολόγηση Θερινού Σχολείου (Γιαγκίνης & Βάσιος)
- Αξιολόγηση Συμμετεχόντων (Γιαγκίνης & Βάσιος)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ