Μεσογειακά Τρόφιμα: Διατροφικά Οφέλη και Αξίες τους - MedFood2017

ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
25 Ιουν 2017 έως 30 Ιουν 2017
Λήμνος

Το Θερινό Σχολείο θα αναπτυχθεί σε τέσσερεις θεματικές ενότητες:

  • Θεματική 1η - Βιοτικοί Πόροι: Χρήσεις και Αξίες
  • Θεματική 2η - Αγροτική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα
  • Θεματική 3η - Διατροφική Αξία των Μεσογειακών Τροφίμων
  • Θεματική 4η - Η Διατροφή στην Υπηρεσία της Υγείας του Ανθρώπου

 

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

 

Θ1 - Βιοτικοί Πόροι: Χρήσεις και Αξίες

  1. Βιοτικοί Πόροι: χρήσεις, αξίες, οικοσυστημικές υπηρεσίες και χώρος (Βάσιος)
  2. Βιοποικιλότητα, λειτουργία των οικοσυστημάτων και υπηρεσίες (Δημητρακόπουλος)
  3. Αναβαθμίδες του Αιγαίου την εποχή της κρίσιμης μετάβασης (Πετανίδου)
  4. Η μεταπολεμική εξέλιξη των χρήσεων και της κάλυψης γης: η περίπτωση των γεωργικών και κτηνοτροφικών χρήσεων (Δέτσης)
  5. Διατροφικοί πόροι: αποτιμώντας το ανεκτίμητο! (Τρούμπης)
  6. Τεχνολογίες αιχμής στην υπηρεσία της διατήρησης και διαχείρισης των βιοτικών πόρων (Ζευγώλης & Βάσιος)
  • Στρογγυλή Τράπεζα 1ης Θεματικής (Βάσιος)

Θ2 - Αγροτική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα

  1. Ολοκληρωμένη διαχείριση των συστημάτων πρωτογενούς παραγωγής (Βάσιος)
  2. Αγροδιατροφικό σύστημα και Περιβάλλον: Το νέο τοπίο (Βλάχος)
  3. Πράσινες Επιχειρήσεις - Πράσινη Επιχειρηματικότητα (Χατζηαντωνίου)
  4. Μεσογειακά τρόφιμα και εξωστρέφεια: 8 βήματα για εξαγωγές (Αντωνιάδης)
  5. Ηλεκτρονική μάθηση (online learning) για επιχειρηματικότητα (Filiou)
  6. Στα μονοπάτια των τοπικών ποικιλιών: από την παράδοση στις σύγχρονες διεθνείς προκλήσεις (εκπαιδευτική επίσκεψη σε οινοποιείο) (Βάσιος & Γιαγκίνης)
  7. Παράγοντες Καινοτομίας στην αλυσίδα των τροφίμων (Σακαλή)
  • Στρογγυλή Τράπεζα 2ης Θεματικής (Βάσιος)

Θ3 - Διατροφική Αξία των Μεσογειακών τροφίμων

  1. Αξιοποίηση φυτοχημικών μεσογειακής χλωρίδας στον έλεγχο των παθογόνων βιο-υμενίων για την προάσπιση της ασφάλειας των τροφίμων (Γκιαούρης)
  2. Διατροφική αξία ιχθυηρών - Παραγωγή λειτουργικών ειδών ιχθυοτροφείου (Νασοπούλου)
  3. Διατροφική αξία φρούτων και λαχανικών της Μεσογείου (Βότση)
  4. Φαρμακοθρεπτικά συστατικά φυτικής προέλευσης της Μεσογείου: πολύτιμα εργαλεία για την ανακάλυψη νέων φαρμακομορίων (Γιαγκίνης)
  5. Πιστοποίηση προέλευσης και ταυτότητας παραδοσιακών μεσογειακών προϊόντων (Τσοπέλας)
  • Στρογγυλή Τράπεζα 3ης Θεματικής (Γιαγκίνης)

Θ4 - Η διατροφή στην υπηρεσία της υγείας του ανθρώπου

  1. Μεσογειακή Διατροφή και σκλήρυνση κατά πλάκας (Τρύφωνος)
  2. Μεσογειακή Διατροφή και καρκίνος (Μαντζώρου)
  3. Στρατηγικές διατροφικής παρέμβασης στα παιδιά (Παυλίδου)
  4. Πρόληψη και προαγωγή της υγείας με άξονα την διατροφή και την στοματική υγεία (Φασούλας)
  5. Διατροφική αξιολόγηση ασθενών με νευροεκφυλιστικά νοσήματα: ο πολύτιμος ρόλος της Μεσογειακής Διατροφής (Γιαγκίνης)
  6. Μεσογειακός τρόπος ζωής και οστικός μεταβολισμός (Τέντα)
  7. Διατροφική Επιδημιολογία: Αλήθειες και Μύθοι για το ρόλο των διατροφικών συστατικών στη Δημόσια Υγεία (Κοντογιώργης)
  8. Η βιοποικιλότητα στην υπηρεσία της φαρμακευτικής επιστήμης (Τσαντίλη-Κακουλίδου)
  9. Χημική βιολογία βιταμινών και υγεία του ανθρώπου (Δημόπουλος)
  10. Η ρύπανση του περιβάλλοντος ως ανασταλτικός παράγοντας για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας (Καβαντζάς)
  11. Αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων και τροφίμων (Ποντίκη)
  • Στρογγυλή Τράπεζα 4ης Θεματικής (Γιαγκίνης)

Αξιολόγηση

  • Αξιολόγηση Θερινού Σχολείου (Γιαγκίνης & Βάσιος)
  • Αξιολόγηση Συμμετεχόντων (Γιαγκίνης & Βάσιος)

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ