Μεσογειακά Τρόφιμα: Διατροφικά Οφέλη και Αξίες τους - MedFood2017

ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
25 Ιουν 2017 έως 30 Ιουν 2017
Λήμνος

 

Με ιδιαίτερη χαρά το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου σας προσκαλεί στο 3ο Θερινό Σχολείο που θα διοργανώσει στις 25 - 30 Ιουνίου 2017 στη Μύρινα, Λήμνου με θέμα:

 

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ: Διατροφικά Οφέλη και Αξίες τους

(MedFood2017)

 

Το περιεχόμενο του Θερινού Σχολείου αφορά τα Μεσογειακά Τρόφιμα, τα Διατροφικά Οφέλη και Αξίες τους, μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων τάσεων που διαμορφώνονται στην Επιστήμη των Τροφίμων και της Διατροφής. Αποτελεί συνέχεια δύο προηγούμενων Θερινών Σχολείων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής των (α) Μεσογειακά Τρόφιμα και Διατροφική Αξία: Σύγχρονες Τάσεις στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής (MedFood 2012) και (β) Διατροφή και Βιοποικιλότητα ως εργαλεία του Ευ Ζην (NuBioEYZHN 2015).

Τα Μεσογειακά Τρόφιμα αναπτύσσονται μέσα στο ιδιαίτερο γεωμορφολογικό τοπίο και το γεμάτο εναλλαγές κλίμα της Μεσογείου. Μέσα από τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά της λεκάνης της Μεσογείου αναδύεται μια πλούσια βιοποικιλότητα από φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς που με τη σειρά τους μετατρέπονται σε έναν πλουραλισμό τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης. Η ποικιλομορφία της μεσογειακής φύσης προσφέρει απλόχερα στους κατοίκους της τη δυνατότητα κατανάλωσης τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας που έχουν ταυτιστεί στις ημέρες μας με μακροζωία και καλή υγεία. Σύγχρονες επιδημιολογικές μελέτες αποκαλύπτουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ποικίλων μορφών καρκίνου στους κατοίκους της Μεσογείου σε σύγκριση με τους υπόλοιπους πληθυσμούς των αναπτυγμένων χωρών του Δυτικού Κόσμου. Τα συγκριτικά αυτά πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Διατροφής αποδίδονται ως επί τον πλείστον στη συνεργιστική διατροφική αξία των επιμέρους μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών που απαντώνται στα Μεσογειακά Τρόφιμα και αποτελούν αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας και μελέτης σε παγκόσμιο επίπεδο. Στα πλαίσια αυτά, το γνωστικό αντικείμενο του 3ου Θερινού Σχολείου θα αναπτυχθεί σε τέσσερεις (4) Θεματικές Ενότητες:

1η - Βιοτικοί Πόροι: Χρήσεις και Αξίες

2η - Αγροτική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα

3η - Διατροφική Αξία των Μεσογειακών Τροφίμων

4η - Η Διατροφή στην Υπηρεσία της Υγείας του Ανθρώπου

 

Το Θερινό Σχολείο αποσκοπεί στην ανάδειξη των πολύπλευρων συνιστωσών που συνδιαμορφώνουν τη διατροφική αξία των μεσογειακών τροφίμων. Ένα πλήθος από διακριτές ή/και ετερόκλητες παραμέτρους (μεσογειακός χώρος, βιοποικιλότητα, τοπικά προϊόντα και παραγωγική διαδικασία, μεσογειακή διατροφή και υγεία του ανθρώπου) αποτελούν κομμάτια ενός διεπιστημονικού “παζλ” το οποίο στην πράξη προσδίδει μοναδική ποιότητα στα προϊόντα της Μεσογείου.

Κυρίαρχος στόχος του Θερινού Σχολείου αποτελεί στο να φέρει τους συμμετέχοντες σε επαφή με πλήθος επιστημόνων, διακεκριμένων στο γνωστικό τους αντικείμενο διεθνώς, από την Επιστήμη του Περιβάλλοντος, των Τροφίμων, της Διατροφής και της Υγείας. Αυτή η διεπιστημονική συνύπαρξη και εκπαίδευση των συμμετεχόντων, συμπληρώνεται με την παράλληλη επαφή τους με πραγματικά, επιτυχημένα παραδείγματα παραγωγής μεσογειακών διατροφικών προϊόντων της Λημνιακής γης.

Το σύνολο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Θερινού Σχολείου θα προσφέρει μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στους συμμετέχοντες, όπου μέσα από μια σταδιακή διαδικασία αποδόμησης, μελέτης και σύνθεσης των χαρακτηριστικών των μεσογειακών τροφίμων, θα αναδειχθεί η διατροφική τους αξία, τεκμηριώνοντας την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης για τη διασφάλιση της. Αυτή η γνώση, προσφέρει μια σημαντική προστιθέμενη εκπαιδευτική αξία προς όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές) και αποτελεί την καινοτομία του Θερινού Σχολείου.