Μεσογειακά Τρόφιμα: Διατροφικά Οφέλη και Αξίες τους - MedFood2017

ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
25 Ιουν 2017 έως 30 Ιουν 2017
Λήμνος

Το νησί της Λήμνου

Η Λήμνος, το νησί του Ηφαίστου κατά τη μυθολογία, είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το τέταρτο σε μήκος ακτών (260 χιλιόμετρα). Βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό πέλαγος, ανάμεσα στο Άγιον Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Λήμνου είναι η Μύρινα, που πήρε το όνομα της γυναίκας του πρώτου βασιλιά του νησιού, του μυθικού Θόαντα.

Η Λήμνος είναι ηφαιστειογενές νησί με εκτεταμένες εύφορες πεδιάδες καλλιεργημένες με σιτηρά και αμπέλια. Σε όλο το μήκος των ακτών της σχηματίζονται μικρά και μεγάλα λιμάνια, γραφικοί κολπίσκοι και μαγευτικές αμμουδερές παραλίες. Το φυσικό περιβάλλον που αναδύεται μέσα από τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της ηφαιστιογενούς Λήμνου διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα και σημαντικούς υγροβιότοπους σπάνιων ενδημικών φυτών, ζώων και πουλιών.

 

Λόγω της μακραίωνης ιστορίας του νησιού υπάρχουν πολυάριθμοι αρχαιολογικοί χώροι με σημαντικότερους τον οικισμό της Πολιόχνης στα βορειοανατολικά του νησιού, την αρχαία Ηφαιστεία και το Ιερό των Καβείρων στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Στη δυτική πλευρά του νησιού οι πιο αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι είναι τα ευρήματα του προϊστορικού οικισμού της Μύρινας στα Ρηχά Νερά και ο Ναός της Αρτέμιδος στον Αυλώνα.

Το Κάστρο της Μύρινας, το μεγαλύτερο στο Αιγαίο, είναι χτισμένο στο απόκρημνο βραχώδες ακρωτήριο που χωρίζει στα δύο την πρωτεύουσα του νησιού, Μύρινα. Η βορινή πλευρά του Κάστρου συνορεύει με την πρώην Ελληνική συνοικία και το Ρωμέικο Γιαλό και η νότια πλευρά του με την πρώην Τούρκικη συνοικία και τον Τούρκικο Γιαλό.