Ελληνική Φιλοσοφία: Αρχαία, Βυζαντινή, Νεώτερη, Σύγχρονη - GPh2021

ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
26 Αυγ 2021 έως 4 Σεπ 2021
Σκιάθος

1.  Δημήτρης Παπαγεωργίου

Καθηγητής, Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και ΕπικοινωνίαςΠανεπιστήμιο Αιγαίου (Επιστημονικός Υπεύθυνος)

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διευθυντής του Εργαστηρίου Εικόνας, Ήχου και Πολιτιστικής Αναπαράστασης

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου έχει υπάρξει:

α) μέλος ομάδας με επικεφαλής την καθηγήτρια Σ. Δασκαλοπούλου, που συνέγραψε την πρόταση ίδρυσης του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και συντόνισε τις δράσεις που αφορούσαν στην οργάνωση κτιριακής υποδομής, εξοπλισμού και διδακτικού προσωπικού, μετά την έγκριση της πρότασης (1999-2000)

β) Επιστημονικός Υπεύθυνος του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Εικόνας, Ήχου και Πολιτιστικής Αναπαράστασης του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (2000-σήμερα)

γ) Υπεύθυνος της Κατεύθυνσης «Σχεδίαση Ψηφιακών Πολιτιστικών Προϊόντων» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, με τίτλο «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία» (2004-σήμερα)

δ) Διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία» (2008-2012, 2014 - 2018)

ε) Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Μυτιλήνης, μετά από πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2003-2007)

στ) Εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2005-2010), μέλος επταμελούς σώματος της Επιτροπής Ερευνών (2007-2010), Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών (2008-2010)

ζ) Πρόεδρος Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (2008-2011) η) Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade (2016 - 2019).

Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα ως μέλους ερευνητικών ομάδων, Αναπληρωτή Επιστημονικού Υπεύθυνου ή Επιστημονικού Υπεύθυνου μιας σειράς διδακτικών και ερευνητικών δράσεων (συμπεριλαμβανόμενων πάνω από είκοσι [20] χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων), συνδέονται με την προβολή και διαχείριση πολιτιστικών δεδομένων με τη χρήση των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.), με τη μορφή αυτόνομων και δικτυακών εφαρμογών, οργάνωσης παρουσιάσεων και εκθέσεων με τη χρήση πολυμέσων, κ.ο.κ. Στο βιογραφικό του συμπεριλαμβάνονται μία (1) μονογραφία, τρεις (3) επιμέλειες συλλογικών εκδόσεων, έντεκα (11) κεφάλαια σε ελληνόγλωσσα βιβλία, τρία (3) κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία, τριάντα έξι (36) παρουσιάσεις σε συνέδρια, η επιμέλεια και σκηνοθεσία τριών (3) ντοκιμαντέρ (σε συνεργασία με τον Α. Σπάθη), εκ των οποίων το ένα κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Greek Film Festival του Los Angeles, καθώς και η επιμέλεια τεσσάρων (4) εκθέσεων προβολής πολιτισμικών δεδομένων με τη χρήση πολυμέσων.

 

2. Νίκος Τζ. Σέργης, Δρ. Φιλοσοφίας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος)

Ο Νίκος Τζ. Σέργης γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε τον πρώτο μεταπτυχιακό τίτλο στη Φιλοσοφία (Mater’s) στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (νυν Τμήμα Φιλοσοφίας) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με αντικείμενο τη θεωρία του Κώστα Παπαϊωάννου. Ως υπότροφος του Υπουργείου Παιδείας και του Ι.Κ.Υ. πραγματοποίησε δύο μεταδιδακτορικές έρευνες, στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου ELTE της Βουδαπέστης και στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (νυν Τμήμα Φιλοσοφίας) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με αντικείμενο την Πολιτική Φιλοσοφία του György Lukács. Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μελετώντας το αντικείμενο: «Προσφυγικές ομάδες σε μετάβαση στην Ελλάδα». Δίδαξε Σύγχρονη Ελληνική Φιλοσοφία, Πολιτική Φιλοσοφία του György Lukács, Φιλοσοφία της Ιστορίας, Φιλοσοφία του Πολιτισμού, Νεώτερη και Σύγχρονη Φιλοσοφία, Φιλοσοφία και Γλώσσα, Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, Φιλοσοφία της Γλώσσας, Κοινωνική και Πολιτική Φιλοσοφία, Φιλοσοφία των Μαθηματικών στα Πανεπιστήμια ELTE της Βουδαπέστης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει συμμετάσχει με ανακοίνωση σε 33 επιστημονικά Συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχουν εκδοθεί 39 επιστημονικές δημοσιεύσεις του στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα ουγγρικά. Έχουν εκδοθεί δύο αυτοτελείς μονογραφίες του: Από τη Φιλοσοφία της Ιστορίας στην Ιστορία της Φιλοσοφίας, εκδ. «Νησίδες», Θεσσαλονίκη 2006 και Ο πολιτικός ανθρωπισμός σε κίνδυνο. Η διαχείριση μιας επιδημίας, εκδ. «Ισνάφι», Ιωάννινα 2021 (υπό έκδοση), ενώ είναι επιμελητής σε άλλα πέντε βιβλία. Τέλος, έχει σκηνοθετήσει 7 παραστάσεις θεατρικών έργων που ανέβηκαν στα Ιωάννινα, στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, στην Ξάνθη κ.α.