Ποιοτικές Μέθοδοι στην Εφαρμοσμένη Κοινωνική Έρευνα και την Ψυχική Υγεία - LaQualAp2022
Αναστασία Ζήση, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Επιστημονική Υπεύθυνη Θερινού Σχολείου LaQualAp2022
Η Αναστασία Ζήση είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου με γνωστικό αντικείμενο Κοινότητα & Ψυχική Υγεία. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή ως υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης στην Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Birmingham, Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει σημαντική εμπειρία στον ερευνητικό σχεδιασμό και τη μεθοδολογία κοινωνικών ερευνών, τη διεξαγωγή ομάδων εστίασης, την ανάλυση ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων. Είχε την επιστημονική ευθύνη μιας σειράς ερευνητικών προγραμμάτων σε αντικείμενα που αφορούν στην κοινότητα και την ψυχική υγεία, τον σχεδιασμό και την οργάνωση ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, τη διάγνωση αναγκών και την αποτίμηση ποιότητας ζωής γενικού πληθυσμού αλλά και ομάδων που ζουν σε ιδιάζουσες συνθήκες ζωής. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως στο Psychological Medicine, Social Psychiatry & Psychiatric Epidemiology, Journal of Community Psychology, Journal of Community & Applied Social Psychology και οι εργασίες τους έχουν λάβει διεθνή αναγνώριση. Από το 2004 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Μ.Π.Σ. του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε θέματα κοινωνικής συνοχής και τοπικής ανάπτυξης. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει στο Δ.Μ.Π.Σ. «Εφαρμοσμένη-Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη» του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας». To 2004 ως επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΙΙ» μελέτησε 100 μικρές αγροτικές κοινότητες της νησιωτικής ενότητας του βορείου Αιγαίου ως προς τις σύγχρονες μορφές κοινωνικότητας και τις ανάγκες ψυχικής υγείας στην νησιωτική ύπαιθρο. Το 2011 συμμετείχε ως βασική ερευνήτρια στην εμπειρική μελέτη της ξενοφοβίας στην ελληνική κοινωνία και συνυπεύθυνη για τη διεξαγωγή μιας σειράς ομάδων εστίασης. Από το 2012 έως το 2015 ήταν επιστημονική υπεύθυνη και κύρια ερευνήτρια του ερευνητικού προγράμματος «ΑΡΙΣΤΕΙΑ» με τίτλο: «Κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες και ψυχική καταπόνηση: Κοινωνικές συνθήκες, δρώντες και ιδεολογίες επαγγελματιών στην σύγχρονη Ελλάδα». Επιστημονική Υπεύθυνη από το 2013 έως 2017 της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών/τριών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παν/μιου Αιγαίου και υπεύθυνη του Εργαστηριακού Θερινού Σχολείου: Ποιοτικές Μέθοδοι στην Κοινωνική Έρευνα και την Ψυχική Υγεία (Μέτσοβο, 2016). Από το 2016 είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κοινωνικής, Πολιτισμικής και Ψηφιακής Τεκμηρίωσης, Παν/μιου Αιγαίου, και από το έτος 2020-2021 Διευθύντρια του ΔΜΠΣ Εφαρμοσμένη-Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη. Η συμβολή της Αναστασίας Ζήση στο θερινό σχολείο αφορά στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων/ουσών στην ποιοτική μεθοδολογία και το ερευνητικό σχέδιο καθώς και στις ομάδες εστιασμένης συζήτησης.
Τάνια Αναγνωστοπούλου, Δρ. Ψυχολόγος, Ινστιτούτο Ψυχολογίας & Υγείας
Η Τάνια Αναγνωστοπούλου, Ph.D. είναι κλινική ψυχολόγος. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στην Κλινική Ψυχολογία από το Pennsylvania State University στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα εργάστηκε σαν ειδική επιστήμων στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από το 2000 διευθύνει το Ινστιτούτο Ψυχολογίας και Υγείας, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία προσφέρει επαγγελματική εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία, παρέχει ψυχολογικές υπηρεσίες, διοργανώνει συνέδρια, επιμελείται εκδόσεις βιβλίων και εκπονεί ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με νοσοκομεία και σχολικούς φορείς. Έχει συνεργαστεί με την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης για την Αγωγή Υγείας επί σειρά ετών στα προγράμματα ευαισθητοποίησης των μαθητών στη διαφορετικότητα, καθώς και στην απώλεια και το πένθος. Είναι συγγραφέας και επιμελήτρια πολλών βιβλίων στην κλινική ψυχολογία και την παιδαγωγική.
Έχει συνδιοργανώσει το Advanced Erasmus Course in Health Psychology σε συνεργασία με πολλά Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, όπως και το Summer Course in Health Psychology σε συνεργασία με το George Mason University στην Αμερική.
Η συμβολή της στο θερινό σχολείο θα είναι η συζήτηση ζητημάτων ηθικής και δεοντολογίας στην κοινωνική έρευνα.
Ευγενία Γεωργάκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Η Ευγενία Γεωργάκα είναι Αν. Καθηγήτρια στην κλινική ψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διδασκαλία και η έρευνά της επικεντρώνονται στις επιστημονικές περιοχές της κοινοτικής κλινικής ψυχολογίας, της ψυχοθεραπείας και των κριτικών προσεγγίσεων στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Ειδικότερα ασχολείται με τη χρήση ποιοτικών μεθοδολογιών για την ανάδειξη του λόγου και της εμπειρίας των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, τη διερεύνηση των πρακτικών των επαγγελματιών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την προώθηση κριτικών ψυχοκοινωνικών τρόπων κατανόησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Είναι μία εκ των συγγραφέων του βιβλίου «Αποδομώντας την ψυχοπαθολογία» (Gutenberg, 2007). Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες με θέμα τον ψυχωτικό λόγο, τις παραληρητικές ιδέες, προσεγγίσεις λόγου στην ανάλυση της ψυχοθεραπείας, ανάλυση λόγου και κοινωνικές κονστρουξιονιστικές προσεγγίσεις στην υποκειμενικότητα. Εδώ και δεκαετίες αναπτύσσει δράση στο κριτικό κίνημα στην ψυχική υγεία στην Ελλάδα και τη Βρετανία. Έχει συν-οργανώσει το Διεθνές Συνέδριο «Ακούγοντας Φωνές» στη Θεσσαλονίκη το 2015 και το διεθνές συνέδριο «Qualitative Research on Mental Health» στα Χανιά το 2014 και 2016. Η συμβολή της στο θερινό σχολείο θα είναι η εισαγωγή στην Ανάλυση του Λόγου, καθώς και η παρουσίαση της εφαρμογής αυτής και της Ψυχικής Υγείας στην Έρευνα.
Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Η Μαρία Γκασούκα είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και πρώην Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης-Διευθύντρια του
Ινστιτούτου Επιμόρφωσης. Είναι συγγραφέας έντεκα βιβλίων στο πεδίο του Φύλου και του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και της Απασχόλησης. Έχει δημοσιεύσει πλήθος σχετικών επιστημονικών άρθρων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ενώ κείμενα της έχουν μεταφραστεί στα Τουρκικά και στα Ισπανικά. Έχει σχεδιάσει, υλοποιήσει και αξιολογήσει σημαντικό αριθμό έμφυλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Κοινοτικών Πρωτοβουλιών. Είναι η συντάκτρια του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2007-2013» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η συγγραφέας των «Οδηγών Χρήσης μη Σεξιστικής Γλώσσας στα Δημόσια Έγγραφα» της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίοι προέκυψαν από έρευνες και στις δύο χώρες. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας «ΑΙΓΑΙΟ 50-50 Ισόρροπη Συμμετοχή» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Επιστημονικής Επιτροπής του Παρατηρητήριου Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ). Η συμβολή της στο θερινό σχολείο θα είναι η Εισαγωγή στην Εθνογραφική Μέθοδο και η παρουσίαση της Φεμινιστικής Εθνογραφίας.
Φιλία Ίσαρη, Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ
Η Φιλία Ίσαρη είναι Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, ιδρύτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ποιοτικής Έρευνας στην Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει πολυετή εμπειρία σε ερευνητικά προγράμματα στα Πανεπιστήμια New York University (NYU) και University of California, Los Angeles (UCLA) στις Η.Π.Α, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Ασχολείται επιστημονικά με κονστρουξιονιστικές, σχεσιακές, διαλογικές, και αφηγηματικές προσεγγίσεις στη θεραπεία και την ποιοτική έρευνα, με την ενσώματη διάσταση του εαυτού, την πολυπολιτισμικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στη συμβουλευτική. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά και είναι συν-συγγραφέας των βιβλίων «Ποιοτική Μεθοδολογία Έρευνας: Εφαρμογές στην Ψυχολογία και την Εκπαίδευση» (2015) και «Οπτικές και βασισμένες στην Τέχνη Ποιοτικές Μέθοδοι Έρευνας» (υπό έκδοση). Είναι επιστημονική επιμελήτρια. της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Έρευνα Μεικτών μεθόδων» (2022) και συν-επιμελήτρια του συλλογικού τόμου «Η Ποιοτική Έρευνα στη Συμβουλευτική Ψυχολογία» (2018). Είναι μέλος του Arts-Based Research (ABR) Global Consortium (2021-), μέλος της επιτροπής συντονισμού του European Network of Qualitative Inquiry (2017-) και της επιστημονικής επιτροπής του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιοτικής Έρευνας (2018-2022).
Η συμβολή της Φιλίας Ίσαρη στο θερινό σχολείο θα είναι η εισαγωγή στην αφηγηματική ανάλυση και η παρουσίαση της εφαρμογής της θεματικής ανάλυσης στην κοινωνική έρευνα.