Νέα Mέσα στην Τέχνη - XARTS2013

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
11 Ιουλ 2013 έως 21 Ιουλ 2013
Σύρος

Το θερινό σχολείο δομείται σε πέντε θεματικές ενότητες με κύριο χαρακτηριστικό την επεκτασιμότητα του αντικειμένου τους.

1. Γενική ενότητα: πρόκειται για την παρουσίαση όσο το δυνατόν περισσότερων τάσεων, πρακτικών,δυνατοτήτων, εφαρμογών που δίνουν έμπνευση και τροφή για σκέψη στους συμμετέχοντες.

2. Επεκτείνοντας το περιεχόμενο: πρόκειται για διαλέξεις και εργαστήρια που προσεγγίζουν την επεκτασιμότητα του έργου τέχνης χάρη στις ψηφιακές τεχνικές.

3. Επεκτείνοντας τις διεπαφές: πρόκειται για διαλέξεις και εργαστήρια που προσεγγίζουν την επεκτασιμότητα των εκφραστικών εργαλείων του δημιουργού ενός ψηφιακού έργου τέχνης.

4. Επεκτείνοντας την εμπειρία χρήστη: πρόκειται για διαλέξεις και εργαστήρια που προσεγγίζουν την επεκτασιμότητα των αντιληπτικών μέσων του κοινού σε ένα ψηφιακό έργο τέχνης.

5. Από το δυνητικό στο πραγματικό: πρόκειται για εισηγήσεις σε ερευνητική ημερίδα, η οποία έχει στόχο να ιχνηλατήσει την επεκτασιμότητα του τομέα σε νέα θεματολογία και αντικείμενα που δεν αναπτύχθηκαν εκτενώς στο θερινό σχολείο, αλλά μπορεί να γίνουν αντικείμενο μελλοντικών θερινών σχολείων.

 

Ροή προγράμματος

Τις δύο πρώτες ημέρες του σεμιναρίου αναπτύσσεται με σαρανταπεντάλεπτες διαλέξεις όλο το εύρος των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες στη διάρκεια εντατικών εργαστηρίων. Την τρίτη ημέρα παρουσιάζονται συνοπτικά τα σχεδιαστικά κείμενα που έχουν υποβάλλει οι συμμετέχοντες πριν την επιλογή τους και χωρίζονται σε ομάδες οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν τα εργαστήρια, ανάλογα με το πιο εργαστήριο είναι προσφορότερο για την υλοποίηση του προσωπικού τους καλλιτεχνικού έργου, όπως έχει παρουσιαστεί στο σχεδιαστικό κείμενο. Μετά από μια ελεύθερη ημέρα, ξεκινά η εβδομάδα εργαστηρίων με γενικές παρουσιάσεις το πρωί και με εργαστήρια υλοποίησης το απόγευμα. Την έκτη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας γίνεται αξιολόγηση των έργων που παρήχθησαν στα εργαστήρια ενώ την έβδομη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας γίνεται αξιολόγηση του θερινού σχολείου και μια ξενάγηση στην Άνω Σύρο. Στη διάρκεια του θερινού σχολείου παρατίθενται τρία δείπνα για όλους τους συμμετέχοντες,κατάλληλα κατανεμημένα, για να επιτρέψουν την άτυπη συνεργασία μεταξύ διδασκόντων και συμμετεχόντων στα σεμινάρια.

Σαν καταληκτική δραστηριότητα του Σεμιναρίου προτείνεται η διοργάνωση διεθνούς Ημερίδας με θέμα "Από το Δυνητικό στο Πραγματικό" (From Virtual to Real).

Στην ημερίδα θα προσκληθούν με ανοιχτή διαδικασία να συμμετάσχουν και να παρουσιάσουν εισηγήσεις

καλλιτέχνες και θεωρητικοί των Νέων Μέσων. Το θέμα της ημερίδας αναφέρεται στην πρόσφατη σύγκλιση

της Ψηφιακής Τεχνολογίας μέ άλλους σύγχρονους τομείς όπως είναι η Βιοτεχνολογια (Bioart), το 3D

Fabrication ή Prototyping, και η Νανοτεχνολογία. Ένας επίσης σημαντικός σχετικός τομέας είναι το

Physical Computing, δηλαδή η διασύνδεση του φυσικού, αναλογικού περιβάλλοντος με την ψηφιακή

διαδικασία επεξεργασίας της πληροφορίας. Θεωρητικοί τομείς που συνδέονται με το θέμα αυτό είναι η

Κυβερνητική, η Βιοσημειωτική και ο ριζικός Κονστρουκτιβισμός (Radical Constructivism). Μέσα σε αυτό το

ευρύ πλαίσιο, η ημερίδα θα επιδιώξει να δημιουργήσει νέες διασυνδέσεις ανάμεσα σε καλλιτέχνες και

θεωρητικούς από διάφορους τομείς, και συγχρόνως να συμβάλλει στην ανταλλαγή ανάμεσα σε

τεχνολογία, καλλιτεχνική πράξη και θεωρία.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα: XARTS2013_Agenda_FINAL