Νησιωτικότητα, Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Εκπαίδευση: Θεωρία, Μέθοδοι και Τεχνικές - INNOVIS2019

ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - Τμήμα Γεωγραφίας
8 Ιουλ 2019 έως 21 Ιουλ 2019
Νάξος

Οι εισηγητές καθηγητές και ερευνητές του Θερινού Σχολείου αποτελούν καταξιωμένα μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας από Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού και της Ελλάδας, ειδικοί στο γνωστικό πεδίο του Θερινού Σχολείου, προερχόμενοι από 12 Διεθνή (Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα) Πανεπιστήμια:

  • Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Τμήμα Ναυτιλίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνείο Κρήτης
  • Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
  • Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
  • George Washington University, USA
  • Nicosia University, Cyprus
  • American College, Cyprus

 

  • Γεώργιος Κορρές, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Επιστημονικός Υπεύθυνος: O κ. Γεώργιος Κορρές είναι Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και διετέλεσε Διευθυντής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών: «Ανθρωπογεωγραφία, Ανάπτυξη και Σχεδιασμός Χώρου» την χρονική περίοδο 2015-2018, ενώ είναι Διευθυντής στο Εργαστήριο Οικονομικής Γεωγραφίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης & Χωροταξικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς επίσης και συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων (Οικονομία του Πολιτισμού, ΔΠΜ60)’ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia), στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ (University of Newcastle, Centre of Urban and Regional Development Studies, CURDS), και στο Πανεπιστήμιο του Λιντς (University of Leeds).  Στο παρελθόν έχει συνεργασθεί με το ΤΕΙ Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Σάαρλαντες. Αποφοίτησε από το Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Arts) στο Πανεπιστήμιο του Εσσεξ (University of Essex). Συνέχισε τις διδακτορικές σπουδές του (Ph.D. in Economics) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary and Westfield College, University of London). Οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές, για την κατάκτηση του Μάστερ και του Διδακτορικού του Διπλώματος, χρηματοδοτήθηκαν με υποτροφίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), αντίστοιχα. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα έγκεινται στον χώρο των επενδύσεων, της βιομηχανικής οργάνωσης, της οικονομικής ανάπτυξης, της οικονομικής πολιτικής και οικονομικής θεωρίας, όπου έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες, περί τα 200 επιστημονικά άρθρα με κριτές καθώς επίσης έξι βιβλία στα Αγγλικά με διεθνείς εκδοτικούς οίκους, όπως: MacMillan-Palgrave Press, Springer, Edward & Elgar, IGI Global, Ashgate Publishers, Nova-Publishers, κλπ., ενώ συμμετέχει σε πολλές επιστημονικές επιτροπές, ως κριτής σε διεθνή περιοδικά, και είναι υπεύθυνος έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού ‘Journal of Regional Socio-Economic Issues’
  • Αθηνά Wallace, Ερευνήτρια, Υπουργείο Περιβάλλοντος: Η κ. Αθηνά Wallace έχει σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο και συμμετοχές στα Θερινά Σχολεία Νάξου.
  • Σπύρος Αναγνώστου, Διδάσκων στο Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου: O κ. Σπύρος Αναγνώστου είναι διδάκτορας και εντεταλμένος διδάσκων (εκλεγμένος μέλος ΔΕΠ-Επίκουρος Καθηγητής-υπό-διορισμό) από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ο κ. Αναγνώστου έχει πλήθος διεθνών δημοσιεύσεων.
  • Αθηνά-Μαρία Αρταβάνη, Καθηγήτρια, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων: Η κ. Μαρία-Αθηνά Αρταβάνη είναι Καθηγήτρια στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και  έχει πλήθος διεθνών δημοσιεύσεων.
  • Βασίλειος Γαβαλάς, Ο Βασίλειος Σ. Γαβαλάς είναι επίκουρος καθηγητής Πληθυσμιακής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών  σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο  London School of Economics and Political Science στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι κάτοχος MSc και PhD στην επιστήμη της Δημογραφίας. Έχει εργαστεί ως ερευνητής (Research Associate) στο Κέντρο Δημογραφικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Manchester [Cathie Marsh Centre for Census and Survey Research (CCSR)]. Συμμετείχε σε δημογραφικές μελέτες  για περιοχές του ευρύτερου Manchester (Oldham, Rochdale) καθώς και για την Περιφέρεια Stoke-on-Trend στη  Βόρεια Αγγλία. Συμμετείχε επίσης σε μελέτες που ανατέθηκαν από το Βρετανικό Υπουργείο Εργασίας (Department for Work and Pensions) στο CCSR σχετικά με τις εθνοτικές μειονότητες και την αγορά εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία. Στην Ελλάδα έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη νησιωτική δημογραφία. Είναι μέλος της Επετηρίδας Κυκλαδικών Μελετών, όντας Κυκλαδίτης και ο ίδιος. Ενδεικτικές δημοσιεύσεις και πληροφορίες για την ερευνητική του δραστηριότητα υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωγραφίας https://geography.aegean.gr/ppl/index.php?content=0&bio=bgav         
    Γεώργιος Γκαντζιάς, Καθηγητής, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Ο κ. Γεώργιος Γκαντζιά έχει συμμετάσχει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπροσθέτως από το 1990 μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει εκτενώς για την ρυθμιστική πολιτική στις πολιτιστικές βιομηχανίες, την αποκρατικοποίηση, το γενικό (δημόσιο) συμφέρον, τον πολιτισμό, τις νέες μορφές χρηματοδότησης των πολιτιστικών οργανισμών, τις χορηγίες, τις νέες τεχνολογίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο, την ψηφιακή επικοινωνία, την πολιτισμική διαχείριση, την πολιτιστική πολιτική, την ψηφιακή διάσταση του χρήματος (π.χ. Global Info-Cash), τη διαχείριση κρίσεων στο ψηφιακό περιβάλλον των αποκρατικοποιήσεων του πολιτισμού, την ψηφιο-επικοινωνιακή παγκοσμιοποίηση και τη συμμετοχική ελευθερία στην εποχή της πολιτισμικής και οικονομικής κρίσης. Οι δημοσιεύσεις του έχουν καταστεί πηγή αναφοράς σε βιβλία της διεθνούς βιβλιογραφίας για ρυθμιστική πολιτική, αποκρατικοποιήσεις των πολιτιστικών βιομηχανιών, νέες τεχνολογίες, ψηφιακή επικοινωνία, πολιτισμική διαχείριση και διοίκηση. Επίσης, έχει πολυετή εμπειρία στη δημιουργία, οργάνωση και ανάπτυξη ως διευθυντής επιτυχημένων μεταπτυχιακών προγραμμάτων για την πολιτική των επικοινωνιών, την ρυθμιστική πολιτική και τη διοίκηση των πολιτιστικών μονάδων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες στον τομέα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, της πολιτιστικής πολιτικής, της πολιτισμικής διαχείρισης και της πολιτιστικής οικονομίας, της ψηφιακής επικοινωνίας, των εκλογικών αναμετρήσεων, της πολιτισμικής διαχείρισης και της διοίκησης αποτελούν σημεία αναφοράς για την ανάπτυξη της ψηφιακής επικοινωνίας στα ΜΜΕ, των αποκρατικοποιήσεων των πολιτιστικών οργανισμών, του πολιτικού πολιτισμού και των μοντέλων διαχείρισης των πολιτιστικών βιομηχανιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το βιβλίο «The Dynamics of Regulation: Global Control Local Resistance” τονίζει τη σημασία των αποκρατικοποιήσεων, της διαφήμισης και των συγχωνεύσεων των πολιτιστικών βιομηχανιών στην ελεύθερη αγορά. Τέλος η πρόσφατη επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο 2011 καθώς και το κεφάλαιο με τίτλο «INFOCOMMUNICATION GLOBALIZATION AND THE GLOBAL INFOCASH  (GIG): APRACTICAL WAY FOR GREECE TO EMERGE FROM CRISIS» αποτελούν σημεία αναφοράς για να εξεταστούν και να αναλυθούν στο μέλλον τα επιστημονικά και πρακτικά θέματα που σχετίζονται άμεσα με τις αποκρατικοποιήσεις, τις συγχωνεύσεις και τον ανταγωνισμό των πολιτιστικών βιομηχανιών στην εποχή των πολιτισμικών και οικονομικών κρίσεων.
  • Δέσποινα Διμέλλη, Καθηγήτρια, Πολυτεχνείο Κρήτης. Η Διμέλλη Δέσποινα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια, Πολυτεχνείο Κρήτης. Η Διμέλλη Δέσποινα είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1998). Μεταπτυχιακές σπουδές στo Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχιτεκτονική και σχεδιασμός του Χώρου: Κατεύθυνση Πολεοδομία –Χωροταξία (1999-2001) του Ε.Μ.Π. και στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων» (2007-2009). Διδάκτωρ Ε.Μ.Π. στον Τομέα Πολεοδομίας Χωροταξίας (2003-2006) με υποτροφία «Ηράκλειτος», Υποτροφίες Έρευνας με προτεραιότητα στη Βασική Έρευνα. Επικουρική διδασκαλία (2001-2010) στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. στα προπτυχιακά μαθήματα Περιβάλλον και Σχεδιασμός του Χώρου, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 7Α, στο κατ’ επιλογήν μάθημα Ειδικά θέματα Πολεοδομίας και στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο μάθημα Ο κύκλος της έρευνας και η μεθοδολογία της χωρικής ανάλυσης. Έχει διδάξει στη Σχολή Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας (2007-2008) τα μαθήματα Αστικός Σχεδιασμός και Στούντιο Πολεοδομίας ΙΙα -Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε (2006-2009) το μάθημα Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις- Πολεοδομικός Σχεδιασμός. Από το 2008 διδάσκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης τα μαθήματα που εντάσσονται στον πολεοδομικό τομέα. Έχει συγγράψει εκπαιδευτικές σημειώσεις και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε πρακτικά, σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια
  • Ηλίας Καραγιάννης, Καθηγητής, George Washington University. Ο κ. Ηλίας Καραγιάννης είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Washington/USA και έχει πλήθος διεθνών δημοσιεύσεων και υπέυθυνος έκδοσης διεθνών περιοδικών.
  • Η Αικατερίνη Κόκκινου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια ΣΣΕ. Η Δρ. Αικατερίνη Κόκκινου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια, στο γνωστικό αντικείμενο: «Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας–Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων» στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΦΕΚ διορισμού: Γ’653/1207/2016). Η Δρ. Αικατερίνη Κόκκινου είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης (Δια-τομεακή και Δια-κρατική Τεχνική και Οικονομική Αποτελεσματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ανάλυση στοχαστικών ορίων), διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου (Οικονομική Ανάπτυξη και Καινοτομικές Δραστηριότητες: Μια δια-περιφερειακή προσέγγιση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Χρηματο-Οικονομική και την Ανάλυση Επιχειρήσεων (M.Sc. in Business Analysis and Finance) από το Πανεπιστήμιο του Leicester, κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Σήμερα, η Δρ. Δρ. Αικατερίνη Κόκκινου δραστηριοποιείται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, Τμήμα Γεωγραφίας, Εργαστήριο Οικονομικής Γεωγραφίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξικού Σχεδιασμού.  Κατά την διάρκεια της καριέρας της, η Δρ. Δρ. Αικατερίνη Κόκκινου έχει εκτεταμένα ασχοληθεί με τα αντικείμενα της οικονομικής ανάπτυξης, της τεχνικής και οικονομικής αποτελεσματικότητας, της ανάλυσης των στοχαστικών ορίων, της επιχειρηματικότητας, των καινοτομικών δραστηριοτήτων, της ανταγωνιστικότητας, και της Ευρωπαϊκής σύγκλισης και συνοχής.  Επιπρόσθετα έχει συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα και έχει παρουσιάσει το ερευνητικό της έργο σε διεθνή συνέδρια με κριτές. Επιπλέον, έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως European Research Studies Journal, Management & Marketing, The Journal of World Economic Review, Cyprus Journal of Sciences, European Spatial Research And Policy, and International Journal of Economic Research, καθώς και σε βιβλία και συλλογικούς τόμους διεθνών εκδοτικών οίκων, όπως Springer, Edward-Elgar, SA IGI Global, and Women’s Press publications, όπως και στον Ο.Η.Ε., UNTC Occasional Papers Series
  • Ελεονώρα Κόκκινου, Ερευνητής Διδάκτωρ, Περιφέρεια Αττικής. H κ. Ελεονώρα Κόκκινου είναι Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και Ερευήτρια και έχει συμμετάσχει πολλές φορές στο Θερινό Σχολείο Νάξου. Η κ. Ελεονώρα Κόκκινου έχει πλήθος διεθνών δημοσιεύσεων, ερευνητικών προγραμμάτων και συμμετοχών σε συνέδρια.
  • Ηλίας Κουρλιούρος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Ο Ηλίας Κουρλιούρος είναι καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Χωροταξίας στο Πανεπιστημιο Πατρών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ενώ διετέλεσε και Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ, Πολεοδομία-Χωροταξία στο ίδιο ίδρυμα (Δρ. Μηχ. ΕΜΠ) και Γεωγραφία στο LSE (PhD). Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια καθώς και σε ερευνητικά δίκτυα και προγράμματα στην ευρύτερη γνωσ-τική περιοχή της ανάπτυξης και σχεδιασμού του χώρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρον-τα εστιάζονται σε θέματα οικονομικής γεωγραφίας, περιφερειακής ανάπτυξης και χωρο-ταξικού σχεδιασμού, οργάνωσης χώρων παραγωγής και τεχνολογικής καινοτομίας (βιο-μηχανικά και επιστημονικά/τεχνολογικά πάρκα), θέματα οικονομικής αναδιάρθρωσης και πολιτικών τοπικής ανάπτυξης σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές, υποβαθμισμένες κεντρικές βιομηχανικές ζώνες και πολιτικές αστικής ανασυγκρότησης, αστική διάχυση περιβαλλοντική υποβάθμιση και πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, κ.α. Έχει 133 πρωτότυπα επιστημονικά δημοσιεύματα (ατομικά και σε συνεργασία) σε μορφή βιβλίων και ερε-υνητικών μονογραφιών καθώς και άρθρων με κρίση σε επιστημονικά περιοδικά, συλλο-γικούς τόμους και εκδόσεις συνεδρίων.
  •  Εμμανουήλ Λασκαρίδης, Ερευνητής Διδάκτωρ, Συνήγορος του Πολίτη. Ο  κ. Εμμανουήλ Λασκαρίδης είναι Διδάκτωρ και συμμετέχει πολλές φορές στο Θερινό Σχολείο Νάξου από το 2016, ενώ έχει πλήθος διεθνών δημοσιεύσεων.
  • Λίλα Λεοντίδου, Καθηγήτρια, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Η Λίλα (Τριανταφυλλιά) Λεοντίδου, Αρχιτέκτων -Πολεοδόμος-Γεωγράφος, είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Γεωγραφίας & Υλικού Πολιτισμού της Ευρώπης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών το 2003-2007 και Αναπλ. Κοσμήτωρ. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε. Μ. Πολυτεχνείο, Γεωγραφία και Χωρική Διακυβέρνηση στο Λονδίνο (MSc, London School of Economics & Political Science (L.S.E.) και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ (Ph.D) Πανεπιστημίου Λονδίνου (Τμήμα Γεωγραφίας, L.S.E. 1981). Είναι επίσης Senior Fellow στο Johns Hopkins University (Βαλτιμόρη, ΗΠΑ 1986). Έχει διδάξει ως Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Γεωγραφία και Ευρωπαϊκές Σπουδές), όπου και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πρώτου ελληνικού πανεπιστημιακού Τμήματος Γεωγραφίας στο τέλος του 20ου αιώνα, ως πρώτη Πρόεδρος και Συγκλητικός· στο Λονδίνο (Senior Lecturer Γεωγραφίας και Μεσογειακών Σπουδών, King’s College London)· στην Αθήνα (Ε.Μ.Π., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωγραφίας και Σχεδιασμού στη Σχολή Τοπογράφων)· και στη Θεσσαλονίκη (Α.Π.Θ., οργανική θέση Βοηθού στην Πολεοδομία-Χωροταξία της Σχολής Αρχιτεκτόνων).Από το 2002 είναι μόνιμο μέλος ΔΕΠ του ΕΑΠ. Έχει τιμηθεί με διεθνείς ανταγωνιστικές ακαδημαϊκές προσκλήσεις στο Πανεπιστήμιο Paris 1 - Panthéon - Sorbonne το 2008-9 (χειμερινό εξάμηνο), όπου δίδαξε σειρά προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων, επέβλεψε υποψηφίους διδάκτορες και εκπόνησε ερευνητικές προτάσεις στο UFR Géographie· στο Πανεπιστήμιο Caen, Département de Géographie και MRSH (Maison des Recherches des Sciences de l’ Homme, Γαλλία) το 1999-2000 (χειμερινό εξάμηνο)· στο Johns Hopkins University, Βαλτιμόρη, ΗΠΑ το 1986-87 (fall semester) ως Senior Fellow, Center for Metropolitan Planning and Research (τώρα Institute for Policy Studies), όπου διετέλεσε ερευνήτρια και διδάσκουσα στο Τμήμα Environmental Engineering and Geography, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Urban and Regional Planning and Development. Έχει επίσης διδάξει ως επισκέπτρια Καθηγήτρια για συντομότερα διαστήματα σε Πανεπιστήμια της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας.
    Έχει διατελέσει σύμβουλος σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βέλγιο), μέλος επιστημονικής αποστολής του ΟΗΕ (UN ECE, Ελβετία), μέλος της Scientific Commission for the Social Sciences της European Science Foundation (Γαλλία), κλπ. Έχει επίσης εργαστεί ως πολεοδόμος-χωροτάκτης και σύμβουλος στο ΕΚΚΕ, ΚΕΠΕ, ΔΕΠΟΣ, ΠΕΡΠΑ/ ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και ως μέλος του EΣXAA μέχρι το 2004. Το 1979-86 συνεργάσθηκε σε πολεοδομικές-χωροταξικές μελέτες ως μέτοχος με Μελετητικό Πτυχίο Γ’ (αρχικά Β’) Τάξης του Γραφείου Μητρώου Μελετητών ΥΠΕΧΩΔΕ στις κατηγορίες 01 (Χωροταξικές και Ρυθμιστικές μελέτες) και 02 (Πολεοδομικές και Ρυμοτομικές μελέτες).Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών και των διεθνών επιστημονικών συμβουλίων των περιοδικών UrbanStudies, UrbanHistory, GeografiskaAnnaler, City:Analysisofurbantrends, culture, theory, policy και διετέλεσε μέλος των Geoforum και του ελληνικού Τόπος(δεν εκδίδεται πλέον). Συνεργάζεται επίσης ως κριτής (peer reviewer) με τα περιοδικά Antipode, Area, City: Analysis of Urban trends, culture, theory, policy, Dialogos, Environment and Planning A, European Planning Studies, European Urban and Regional Studies, Geoforum, Housing Policy Debate (USA), International Journal of Urban and Regional Research, , Israel Affairs, Journal of Environmental Assessment Policy and Management (Imperial CollegePress), Progress in Human Geography, Social and Cultural Geography, Society and Space,Synthesis: Review of Modern Greek Studies, Tourism Geographies, Urban History, Urban Studies και τα ελληνικά EπιθεώρησηKoινωνικώνEρευνών (EKKE), ΕπιστημονικήΈκδοσηΤEE, Αειχώρος, Tόπος, Γεωγραφίες. Το βιογραφικό της σημείωμα περιλαμβάνεται σε διεθνείς τόμους με  βιογραφικά προσωπικοτήτων. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΦΜ ΔΕΠ ΕΑΠ το 2007-08 και μέλος του ΔΣ ως το 2011, Σύνεδρος στο 9ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ (2009), που ενέταξε το ΕΑΠ στην ΠΟΣΔΕΠ (07.03.2009). Ήταν υπεύθυνη της εκδοτικής σειράς “Κριτική Γεωγραφική Σκέψη” που κυκλοφόρησε από τα Ελληνικά Γράμματα το 2001-2010 και εξέδωσε 5 βιβλία.
  • Χαράλαμπος Λουκα, Αναπληρωτής Καθηγητής, American College, Λευκωσία, Κύπρος. Ο κ. Χαράλαμπος Λούκα είναι καθηγητής στο American College και έχει πλήθος δημοσιεύσεων, ερευνητικών  εργασιών και συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια.
  • Σπύρος Μακριδάκης, Καθηγητής, University of Nicosia.  O κ. Σπύρος Μακριδάκης είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και έχει πλήθος διεθνών δημοσιεύσεων, βιβλίων και ερευνητικών προγραμμάτων και συμμετοχών σε συνέδρια.
  • Γεώργιος Μανής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. O κ. Γεώργιος Μανής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έχει πλήθος διεθνών δημοσιεύσεων, ερευνητικών προγραμμάτων και συμμετοχών σε συνέδρια
  • Ευάγγελος Μανωλάς είναι Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Ο κ. Ευάγγελος Μανωλάς έχει τις ακόλουθες σπουδές:  Bachelor of Arts in Sociology (With Honours), University of Essex, United Kingdom, Master of Arts in International Relations, University of Kent at Canterbury, United Kingdom. Τίτλος διατριβής: Human Rights NGOs as Transnational Pressure Groups: Techniques and Effects - The Case of Amnesty International και Doctor of Philosophy, University of Aberdeen, United Kingdom. Τίτλος διατριβής: The Politics of International Human Rights Regimes: With Particular Reference to the Work of Amnesty International and the International Committee of the Red Cross. Post-doctoral Certificate, University of St Andrews, United Kingdom. Θέμα έρευνας: The Teaching of International Humanitarian Law and the Principles and Ideals of the Red Cross and Red Crescent Movement in International Relations Programs: A Program of Action. Ο κ. Ευάγγελος Μανωλάς έχει πλήθος διεθνών δημοσιεύσεων.
  • Μαρία Μιχαηλίδη, Καθηγήτρια, University of Nicosia. H Καθηγήτρια Δρ. Μαρία Π. Μιχαηλίδη είναι κοινωνική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος επαγγελματικής καθοδήγησης. Είναι συγγραφέας διάφορων κεφαλαίων σε βιβλία, επιστημονικά περιοδικά και συντάκτης σε πολλά βιβλία. Έχει πολύχρονη εμπειρία στην βιομηχανία, καθώς εργάσθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κύπρο. Η πολύχρονη διδακτική της εμπειρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόσο στις Ηνωμένες  Πολιτείες όσο και στην Κύπρο, περιλαμβάνει: ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, οργανωσιακή ψυχολογία, επιχειρησιακή επικοινωνία. Είναι ερευνήτρια και τακτική καθηγήτρια και παρουσιάστρια σε διεθνή συνέδρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: επαγγελματική υγεία, φύλο και διαπολιτισμικές σπουδές, εργαζόμενες γυναίκες και στρεσ, επαγγελματικό άγχος, και γυναίκες επιχειρηματίες. Αρκετό από το ερευνητικό της έργο έχει υποστηριχθεί από επιχορηγήσεις. Είναι ερευνητική συνεργάτης σε έργα της Ευρωπαϊκής Ζώνης, όπως το Leonardo da Vinci, Σωκράτησ/Erasmus και Grundtvig πολυμερή δίκτυα. Είναι Καθηγήτρια και πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας της Κύπρου.
  • Φώτης Νανόπουλος, Ερευνητής Διδάκτωρ, π. Διευθυντής Eurostat. O κ. Φώτης Νανόπουλος είναι διεθνούς φήμης ερευνητής με πλήθος διεθνών δημοσιεύσεων, ερευνητικών προγραμμάτων και συμμετοχών σε συνέδρια και π. διευθυντής της Eurostat.
  • Ιάκωβος Ναυπλιωτης, Ερευνητής Διδάκτωρ-Ιστορικός, Ερλαδική Εταιρεία. O κ. Ναυπλιώτης είναι Ερευνητής-Διδάκτωρ-Ιστορικός και Πρόεδρος της Ερλαδική Εταιρεία και συμμετέχει στο Θερινό Σχολείο Νάξου από το 2016, ενώ έχει πλήθος διεθνών δημοσιεύσεων
  • Νικήτας Νικητάκος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών. Ο Καθ. Νικήτας Νικητάκος είναι πτυχιούχος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων –Τμ. Μηχανικών (1980) και Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά (1986). Έχει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (M.Sc.) στην επιστήμη του Μηχανικού Η/Υ (1989) και στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά (1988) από το Naval Postgraduate School USA . Είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Αμύνης (1999) Το 1996 αναγορεύτηκε Δρ. Μηχ. του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ. Έχει 25ετή προϋπηρεσία σαν αξιωματικός του ΠΝ όπου παραιτήθηκε το 2000 (Πλοίαρχος Π.Ν. .ε.α.) μετά την εκλογή σαν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στην Χίο).. Έχει τιμηθεί από διάφορους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς για τα ερευνητικά αποτελέσματα της ομάδας του σε θέματα ανανεώσιμων πηγών και βιώσιμης ανάπτυξης Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Είναι επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Shanghai Maritime University, Hangzhou Dianzi της Κίνας και ΑΜΕΤ Ινδιών.
  • Αικατερίνη Νικολαρέα , ΕΕΠ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Η Νικολαρέα Αικατερίνη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πήρε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MA) στη Συγκριτική Γραμματολογία από το Πανεπιστήμιο Κάρλτον (Carleton University) του Καναδά, και Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) στη Συγκριτική Γραμματολογία και στις Μεταφραστικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα (University of Alberta) του Καναδά. Της απονεμήθηκαν πολλές υποτροφίες, βραβεία από Καναδικούς παράγοντες και της χορηγήθηκε Μετα-Διδακτορική Υποτροφία από το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρυ (University of Calgary) του Καναδά για τη συνεισφορά της στις Μεταφραστικές Σπουδές και τη Διαπολιτισμική Επικοινωνία στο Θέατρο. Έχει διδάξει Παγκόσμια Λογοτεχνία και Θέατρο, ακαδημαϊκά αγγλικά και ελληνικά (Κοινή διάλεκτο και Νέα Ελληνικά) σε Καναδικά και Αμερικάνικα πανεπιστήμια. Η Νικολαρέα Αικατερίνη έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσει πολλές εισηγήσεις σε θεωρητικά και πρακτικά θέματα Συγκριτικής Γραμματολογίας, Μετάφρασης Θεάτρου και Κλασσικών Σπουδών. Έχει γράψει βιβλιοκρισίες (στα αγγλικά) αναφορικά με τον εθνικισμό στον Καναδά και στην Ευρώπη καθώς επίσης και τη διαπολιτισμική επικοινωνία. Επίσης, έχει συγγράψει Προγράμματα Σπουδών Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας (στα αγγλικά), με ιδιαίτερη έμφαση στις Μεταφραστικές Σπουδές και τη Διδασκαλία Ξένων Γλωσσών.
  • Αθανάσιος Παπαδασκαλάπουλος, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο κ. Παπαδασκαλόπουλος διαθέτει μεγάλη ερευνητική, συγγραφική και ακαδημαϊκή εμπειρία και στο παρελθόν ήταν αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του ΙΠΑ
  • Ευστρατιος Παπάνης, , Μονιμος Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Κοινωνιολογίας. O κ. Ευστράτιος Παπάνης είναι Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Κοινωνιολογίας και έχει πλήθος διεθνών δημοσιεύσεων, ερευνητικών προγραμμάτων και συμμετοχών σε συνέδρια.
  • Ελένη Πρασσά, Ερευνήτρια-Υποψήφια Διδάκτωρ, , Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Κοινωνιολογίας. Η κ. Ελένη Πρασσά είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.
  • Γεώργιος Σιδηρόπουλος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Γεωγραφίας. George Sidiropoulos is a professor of historical geography in the University of the Aegean in the department of Geography, and studies on urban and regional planning in the university of Paris IV – Sorbonne. He has devoted many years in the Geographic, architectural and Regional Planning aspect of Mount Athos in Northern Greece. He spend a lot of years of application on Digital Cartography and GeoVisualization on high tech firm in Athens. He has a backround in publications both of history of classical and byzantine city and in visualization maters and reconstruction of past places.
  • Γεώργιος Τσομπάνογλου, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Κοινωνιολογίας. Dr. George O. Tsobanoglou is an Associate Professor in the Sociology Department, University of the Aegean, Greece. He is also President of the  Research Committee on Sociotechnics and Sociological Practice, International Sociological Association (ISA-RC26), Associate Fellow, Cities and Regions, LEED, OECD, as well as Director of the Sociology of Work Laboratory, University of the Aegean, Greece. He is also Chair of the Research Committee on Sociotechnics and Sociological Practice of the International Sociological Association (2006-2010). Dr. George O. Tsobanoglou graduated with Honours from the Sociology Dept. (MacMaster University, Hamilton, Ont. Canada) and he completed his MA Degree in Sociology at the same Department. He received his PhD at Carleton University, Ottawa. Dr. Tsobanoglou has worked as a guest researcher at the Arbetslivscentrum, Stockholm, at the Institute of Sociology, University of Oslo and as stuff researcher at the Institute of Social Research, Oslo. Morover, he was Visiting Academic at the London School of Economics and Carleton University, Ottawa, as well as the University Thessaloniki, the University of Thessaly, and at the Sociology Department, University of the Aegean, Mytilini where he holds the Directorship of the Sociology of Work Laboratory. Over the last 20 years, during both his academic and professional career, he has gained an in depth experience in the fields of sociology, political science in the area of European Policies and Social Innovation.  
  • Γεώργιος Φώτης, Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ο  κ. Γεώργιος Φώτης είναι Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Ο κ. Φώτης έχει πλήθος διεθνών δημοσιεύσεων, ερευνητικών προγραμμάτων και συμμετοχών σε συνέδρια. O κ. Γεώργιος Φώτης είναι πρόεδρος της Ελληνικής Γεωγραφικής  Εταιρείας