Πληροφορίες Για Τα Νησιά

Η Λέσβος βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι το τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί μετά την Κρήτη και την Εύβοια, με έκταση 1.636 τ.χλμ. και ακτογραμμή 370 χλμ.

lesvos1

Το νησί έχει πληθυσμό περίπου 90.000 κατοίκους, ενώ πρωτεύουσα του νησιού, καθώς και του ομώνυμου Νομού Λέσβου, είναι η Μυτιλήνη. Πρόκειται για μια σύγχρονη πόλη, κτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, με πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκους. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης είναι τα εξαιρετικά αρχοντικά σπίτια, κληρονομιά περιόδου ακμής για το νησί. Σημαντικές κωμοπόλεις του νησιού είναι η Αγία Παρασκευή, η Αγιάσος, η Καλλονή, ο Πολιχνίτος και το Πλωμάρι. Άλλα δημοτικά διαμερίσματα που αξίζει να επισκεφτείτε είναι Μυθήμνης και Ερεσσού.

Η Λέσβος θεωρείται πατρίδα του ούζου λόγω της εκτεταμένης ενασχόλησης των κατοίκων με την ποτοποιία.

Πρόσβαση στο νησί

lesvos

Με πλοίο

Το λιμάνι της Μυτιλήνης είναι από τα μεγαλύτερα του Αιγαίου, με καθημερινά δρομολόγια προς Πειραιά, Χίο και λιγότερο συχνά προς Θεσσαλονίκη, Λήμνο και Καβάλα. Δρομολόγια εκτελούνται επίσης προς Αϊβαλή και Δικελί.

Με αεροπλάνο

Το διεθνές αεροδρόμιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» συνδέεται καθημερινά με Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κατά τους θερινούς μήνες εκτελούνται επίσης πτήσεις charter προς αρκετές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε:

https://www.visitgreece.gr/el/islands/north-aegean-islands/lesvos/


Η Χίος είναι νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Απέχει ελάχιστα από τις ακτές της Μικράς Ασίας καθώς την χωρίζουν μόλις 3,5 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Πούντα ως τη χερσόνησο της Ερυθραίας στο ύψος του Τσεσμέ.

Πρόκειται για το πέμπτο σε μέγεθος νησί στην Ελλάδα, με έκταση 904 τ.χιλ., και με μήκος ακτών 213 χιλιόμετρα. Η Χίος αριθμεί 55.000 περίπου κατοίκους, οι οποίοι ζουν τόσο στην πόλη της Χίου όσο και στα 64 χωριά του νησιού.

Τα κύρια προϊόντα που εξάγει και για τα οποία φημίζεται είναι η μαστίχα, το λάδι, τα σύκα και το κρασί, ενώ διαθέτει μια από τις ισχυρότερες ναυτιλιακές παραδόσεις στο κόσμο.

Πρόσβαση στο νησί

Με πλοίο

Το λιμάνι της Χίου συνδέεται καθημερινά με δρομολόγια προς Πειραιά και Μυτιλήνη ενώ εκτελούνται δρομολόγια και προς Τσεσμέ (μικρασιατικά παράλια).

Με αεροπλάνο

Το αεροδρόμιο της Χίου «Όμηρος» συνδέεται με την Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε:

https://www.visitgreece.gr/el/islands/north-aegean-islands/chios/ 


Η Σάμος βρίσκεται στο ανατολικό Αιγαίο, ανατολικά του Ικαρίου πελάγους, ενώ ανήκει στον ομώνυμο Νομό Σάμου.

Το νησί είναι σήμερα γνωστό για το γλυκό μοσχάτο κρασί, το λεγόμενο "Νέκταρ" και τα τουριστικά αξιοθέατά του. Από τη Σάμο κατάγονται επίσης εξέχουσες προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδας, όπως ο Πυθαγόρας, φιλόσοφος και μαθηματικός και ο Αρίσταρχος, αστρονόμος που φέρεται να σχεδίασε τον πρώτο ηλιοκεντρικό χάρτη.

Πρόσβαση στο νησί

Με πλοίο

Το κυρίως λιμάνι της Σάμου βρίσκεται στο Βαθύ, ενώ μικρότερα λιμάνια αποτελούν το Καρλόβασι και το Πυθαγόρειο.

Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που εκτελούνται συνήθως κάνουν στάση στο Βαθύ και το Καρλόβασι. Το νησί συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά με νησιά του Νοτίου Αιγαίου αλλά και με νησιά της Δωδεκανήσου. Τέλος, εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια προς Κουσάντασι (μικρασιατικά παράλια).

Με αεροπλάνο

Το αεροδρόμιο της Σάμου «Αρίσταρχος, ο Σάμιος» συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια από και προς Αθήνα ενώ συνδέεται και με Θεσσαλονίκη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε:

https://www.visitgreece.gr/el/islands/north-aegean-islands/samos/

 


Η Σύρος είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί των Κυκλάδων με έκταση 84 τετραγωνικά χιλιόμετρα με πρωτεύουσα την Ερμούπολη, η οποία αποτελεί το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων με συγκεντρωμένες ολες τις δημόσιες υπηρεσίες, (Δικαστήρια, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Πυροσβεστική, Επιμελητήριο Κυκλάδων, Τελωνείο, ΔΟΥ, Δ/σεις Γεωργίας, Δασών, Εκπαίδευσης, Πολεοδομίας, Αλιείας, Εμπορίου, Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.α). Ο πληθυσμός της Σύρου ανέρχεται περίπου σε 27000 κατοίκους , οι οποίοι ασχολούνται με το εμπόριο,  με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, την ναυτιλία και τον τουρισμό.

Ο  μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου είναι χτισμένος από το 300 μ.Χ στον ομώνυμο λόφο ο οποίος δεσπόζει στην Ερμούπολη. Τα μεγαλύτερα χωριά της Σύρου είναι: ο Γαλησσάς, το Κίνι, ο Πάγος τα Χρούσσα, η Ποσειδωνία η Βάρη και ο Φοίνικας. Οι εξοχικές κατοικίες της Ποσειδωνίας  διατηρούν την αρχοντιά της πρώτης Ελληνικής αστικής τάξης η οποία δημιουργήθηκε στην Ερμούπολη τον 19ο αιώνα.

Πρόσβαση στο νησί

Με πλοίο

Το λιμάνι της Σύρου συνδέεται καθημερινά με τον Πειραιά τις υπόλοιπες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα με ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Με αεροπλάνο

Το αεροδρόμιο της Σύρου «Δημήτριος Βικέλας» προσφέρει πτήσεις προς Σύρο με τακτά αεροπορικά δρομολόγια από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε:

https://www.visitgreece.gr/el/islands/cyclades/syros/


Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και το τέταρτο σε έκταση νησί του Αιγαίου (1400 τ.χιλ.), ενώ ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 117.000 περίπου κατοίκους.

Η πόλη της Ρόδου είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νησιού και του νομού Δωδεκανήσου. Έξω από την πόλη, μπορεί κανείς να επισκεφτεί δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και γραφικά χωριά όπως η Λίνδος, το Φαλιράκι, η Κρεμαστή και το Παραδείσι.

Η Ρόδος είναι παγκοσμίως γνωστή για τον Κολοσσό της Ρόδου, μνημείο το οποίο συγκαταλέγεται στα 7 Θαύματα του Κόσμου. Η παλιά πόλη της Ρόδου έχει ανακηρυχτεί τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς, γεγονός που καθιστά το νησί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Πρόσβαση στο νησί

Με πλοίο

Το λιμάνι της Ρόδου, συνδέει το νησί όχι μόνο με την Αθήνα, την Κρήτη και άλλα νησιά του Αιγαίου αλλά και με την Κύπρο, την Τουρκία και το Ισραήλ. Την άνοιξη και το καλοκαίρι εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με δελφίνια και καταμαράν προς την Κω, Νίσυρο, Σύμη αλλά και προορισμούς όπως την Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Καστελόριζο και Σάμο.

Με αεροπλάνο

Το διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου «Διαγόρας» συνδέεται με Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Μυτιλήνη, Κάρπαθο, Καστελόριζο, Μύκονο αλλά και Σαντορίνη. Κατά τους θερινούς μήνες εκτελούνται πολυάριθμες πτήσεις charter προς μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε:

https://www.visitgreece.gr/el/islands/dodecanese/rhodes/


Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με έκταση 476 τ.χιλ., και το τέταρτο σε μήκος ακτών (260 χιλιόμετρα).

Βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό Πέλαγος, ανάμεσα στο Άγιο Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Λήμνου είναι η Μύρινα, ενώ ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται σε περίπου 17.000 κατοίκους. Αν και η Λήμνος δεν έχει δάση, λόγω του ηφαιστιογενούς εδάφους της, έχει εκτεταμένες εύφορες πεδιάδες καλλιεργημένες με σιτηρά κι αμπέλια ενώ οι βασικές ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία, η γεωργία, η αλιεία, ο τουρισμός, το εμπόριο και τα ναυτικά επαγγέλματα. Επίσης, έχει υπέροχες και καθαρές παραλίες, αποτελώντας ιδανικό νησί για ήρεμες διακοπές.

 

Πρόσβαση στο νησί

Με πλοίο

Η εταιρεία NEL LINES συνδέει το νησί της Λήμνου με το Νομό Αττικής. Στη Λήμνο μπορεί να μεταβεί κανείς από τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Το καλοκαίρι εκτελούνται δρομολόγια από και προς την Κύμη. Το νησί συνδέεται επίσης με τον Άγιο Ευστράτιο, τη Σαμοθράκη, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Ρόδο.

Με αεροπλάνο

Η Λήμνος διαθέτει ένα από τα πιο μεγάλα αεροδρόμια του Αιγαίου, με το μεγαλύτερο διάδρομο στην Ελλάδα. Η μόνη εταιρεία που συνδέει το διεθνές αεροδρόμιο «Ήφαιστος» της Λήμνου με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας είναι η Ολυμπιακή Αεροπορία. Αεροπορικά δρομολόγια συνδέουν επίσης τη Λήμνο με τη Θεσσαλονίκη, τη Μυτιλήνη και τη Χίο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε:

https://www.visitgreece.gr/el/islands/north-aegean-islands/limnos/